Comino

Comino: hoe kom je naar Comino en wat kun je er doen? Bekijk de tips | Mata & Gozo

Comino is het derde en kleinste eilandje van de eilandengroep die samen Malta vormen. Comino is de thuishaven van de drukbezochte Blue Lagoon, maar je kunt ook echt rust zoeken op en rond Comino. Wil je het eilandje bezoeken tijdens je vakantie op Malta? Bekijk dan hier al je tips.

Inderdaad, Malta is niet één eiland. Het is eigenlijk een archipel, bestaande uit verschillende eilanden. De belangrijkste 3 eilanden zijn Malta, Gozo en Comino en daarnaast zijn er nog wat onbewoonde eilandjes. Het leuke is dat alle eilandjes een totaal eigen karakter hebben. Een dagje naar Comino is dan ook echt de moeite waard tijdens een vakantie op Malta. Het eilandje is slechts 3,5 vierkante kilometer groot en ligt precies tussen Malta en Gozo in. Het eiland dank de naam aan ‘komijn’ (Cuminum cyminum). Dit kruid groeit overal op het eiland geeft het de zo typische bruin-gele kleur. Comino is vooral populair bij zwemmers, snorkelaars en duikers vanwege het helderblauwe water en de mooie baaien.

Comino Malta, bekijk alle tips over Comino | Malta & Gozo

Hoe reis je naar Comino

Comino, hoe kom je er eigenlijk? Je kunt vanuit zowel Malta als Gozo naar Comino. Er zijn verschillende manieren om op het eiland te komen. Allereerst moet je natuurlijk naar Malta. Hier kun je goedkoop naartoe vliegen. Bijvoorbeeld met Transavia of Ryanair, vanaf Amsterdam, Eindhoven of één van de vliegvelden net over de grens. Vergelijk vliegtickets Malta en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.

Van Malta naar Comino

Je kunt van Malta naar Comino door in Cirkewwa de boot te pakken. Je komt in Cirkewwa met de bus, lijn X1 rijdt er bijvoorbeeld naartoe. Bekijk de dienstregeling. De boten van Gozo Channel varen een paar keer per dag naar Comino. Van te voren een kaartje kopen, is niet nodig. Houd er rekening mee dat het eilandje autovrij is, dus als je een huurauto hebt moet die even op Malta blijven.

Comino, Malta. Bekijk alle tips | Malta & Gozo

Comino, Malta: bekijk alle tips | Malta & Gozo

Dagtrip naar Comino

Vanaf verschillende plekken op Malta kun je excursies naar het eilandje maken, bijvoorbeeld vanuit Sliema. Je kunt een dag mee met een zeilboot naar Comino. Vervolgens vaar je om het eiland om daarna lekker in zee te plonzen bij de Blue Lagoon waar je naar hartelust kunt zwemmen, duiken en snorkelen. Deze excursie is vooral een aanrader in het voorjaar en najaar, want in de zomer kan het behoorlijk druk zijn. Reserveer je excursie naar de Blue Lagoon.

Van Gozo naar Comino

Vier je vakantie op Gozo en wil je een dag naar Comino? Dan pak je één van de veerboten van Ebsons naar het eilandje. Maar het is minstens net zo leuk om in Hondoq Bay een bootje te huren en zelf naar het eilandje te varen. Je kunt dan zelf naar verschillende baaien, om het eiland heen varen en aanleggen op verschillende plekken als je zin hebt om te zwemmen. Een half dagje boothuur is ook helemaal niet zo duur.

Comino: de Blue Lagoon

Blue Lagoon Malta | Malta & Gozo

Blue Lagoon Malta, bekijk alle tips | Malta & Gozo

De Blue Lagoon ligt in het westen van Comino en is meteen de belangrijkste trekpleister van het eiland. Sterker nog, een dagje Blue Lagoon staat in elke top 10 van dingen om te doen op Malta. De Blue Lagoon is een beschutte baai, waar het water schitterend blauw en ontzettend helder is. Soms kun je wel tot zo’n 30 meter diep kijken. Daarnaast is het water eigenlijk altijd behoorlijk kalm en lekker warm. Niet zo gek dus dat het een perfecte plek is om te duiken en snorkelen.

Rondom de Blue Lagoon vind je niet echt zandstrand, maar wel plateaus waar je ligbedden en parasols kunt huren. Je loopt er zo de zee in. Ben je op Malta met kinderen? Dan is een bezoekje aan de Blue Lagoon ook een aanrader, want het water is vlakbij het strand ondiep. Je bezoekt de Blue Lagoon het gemakkelijkst door een excursie te maken tijdens je vakantie op Malta.

Wat kun je doen op Comino?

Eerlijk is eerlijk, de meeste bezoekers willen gewoon een paar uur of de hele dag zwemmen in de Blue Lagoon en dat is natuurlijk helemaal prima. Het is één van de mooiste plekken op Malta en die moet je gewoon eens hebben gezien. Maar wil je net even wat meer zien? Dan wandel je vanaf de Blue Lagoon in 20 minuten naar de Santa Marina baai, in het noorden van het eiland. Ook een schitterende plek, waar je fijn kunt zwemmen. Zelfs in de hoogzomer is het er nog rustig. Neem er ook een kijkje bij de Santa Marija toren, die een prachtig uitzicht over de omgeving biedt.

Blue Lagoon Malta: snorkelen en duiken | Malta & Gozo

Duiken en snorkelen op Comino

Het heldere water, de schitterende baaien en de rustige wateren. Allemaal perfecte ingrediënten om te duiken en snorkelen rondom het eiland. Het leukste is om zelf een bootje te huren, zodat je op verschillende plekken kunt snorkelen of duiken. Maar ook als je alleen in de Blue Lagoon gaat snorkelen of duiken zie je nog genoeg moois.

Lees meer over De mooiste plekken om te snorkelen en duiken op Malta.

Logeren op Comino

Comino Hotel | Malta & Gozo

Comino Hotel | Malta & Gozo

Zodra je dagjesmensen huiswaarts gaan, keert de rust terug op het eiland en is het stiekem een geweldige plek om te logeren. Er is slechts één hotel, dat heel treffend Hotel Comino heet. De kamers zijn netjes, maar niet hele bijzonder. Maar de rest van het hotel is des te interessanter. Alleen het uitzicht vanaf je strandbedje aan het zwembad al. En je wandelt zo de zee in om te zwemmen en snorkelen. Het is een plek om echt even te relaxen. Het restaurant van het hotel is dik in orde en het ontbijbuffet is echt heel goed. Er is geen supermarkt op het eilandje, dus je proviand moet je van te voren meenemen vanaf Malta of Gozo. Het hotel is ook te reserveren via Vakantie Discounter.

Bewaar op Pinterest

Comino Malta, bekijk alle tips over Comino | Malta & Gozo