Malta

Een dag cultuur snuiven op Malta

Een dag cultuur snuiven op Malta: bekijk de tips | Malta & Gozo

Tijdens je vakantie op Malta wil je natuurlijk genieten van de zon en de zee. Maar Malta heeft toch een bijzondere hoeveelheid bezienswaardigheden die je niet mag missen. Wil je tijdens een weekje Malta toch nog even wat cultureels doen? Geen punt natuurlijk. Ga een dag cultuur snuiven op Malta. 

Begin je dag cultuur snuiven op Malta niet te laat, op zijn laatst om 10 uur ‘s ochtends. Dan zijn de meeste culturele bezienswaardigheden wel geopend. Hoe je je dag het beste plant, lees je onderaan dit artikel.

Cultuur snuiven op Malta: Valletta, Sint John's Co Cathedral | Malta & Gozo

Cultuur snuiven op Malta: Valletta, Sint John's Co Cathedral | Malta & Gozo

Begin in Valletta

Tsja, je mag natuurlijk de hoofdstad Valletta niet missen tijdens je dag cultuur snuiven op Malta. Je kunt er gemakkelijk een dag (of meerdere dagen) doorbrengen. Valletta was niet voor niets Culturele hoofdstad van Europa in 2018. Je moet in ieder geval een bezoekje brengen aan St John’s Co-Cathedral, de meest magnifieke kerk van het eiland. De overdadige barokke stijl (met Heel Veel goudblad, Heel Veel fresco’s en Heel Veel enorme schilderijen) zal je mond doen open vallen. Pak de gratis audioguide mee, zodat je de uitleg bij alle bezienswaardigheden kunt volgen. Hoogtepunt is het schilderij van Johannes de Doper door Caravaggio.

Loop in zo’n 10 minuten naar de andere kant van het centrum, naar Fort St. Elmo. Het fort, ooit opgericht door de Knights of St. Elmo (die eeuwenlang heersten over het eiland) huist nu het oorlogsmuseum. Aangezien Malta altijd een soort bufferfunctie heeft gehad tussen oost en west is een bezoek aan dit museum een soort reis door de geschiedenis van Malta. De exposities zijn heel interessant en goed opgezet. Vanaf het fort heb je bovendien een mooi uitzicht over de Three Cities.

Cultuur snuiven op Malta: Valletta, Fort St. Elmo | Malta & Gozo

Cultuur snuiven op Malta: Valletta, Nationaal Archeologie Museum | Malta & Gozo

Cultuur snuiven op Malta: Valletta, Nationaal Archeologie Museum | Malta & Gozo

Je kunt er ook voor kiezen om een bezoekje te brengen aan het Nationaal Archeologie Museum in het midden van het centrum. In Malta vind je schitterende tempels van duizenden jaren oud en de bijzondere vondsten en opgravingen uit die tempels worden in dit museum tentoongesteld. Hoogtepunt de slapende dame, uit het Hypogeum. Ze is maar liefst 7000 jaar oud en werd in 5200 vChr gevonden.

Meer weten over Valletta? Bekijk alle tips over Valletta.

Dwalen door Mdina

De ommuurde stad Mdina ligt op het hoogste punt van Malta, ongeveer op het midden van het eiland. Ooit werd het gebruikt om vanaf deze plek over zee te turen op zoek naar naderende vijanden en vanaf één van de vele uitkijkpunten van de stad, begrijp je waarom dat een goede keuze was. Maar Mdina is vooral een heerlijk dromerig plaatsje waar het fijn doorheen dwalen is. De smalle straatjes met hun zandkeurige gebouwen en vrolijk gekleurde balkons zijn adembenemend. Loop vooral even de Sint Pauls kathedraal in, gebouwd op de plek waar Paulus in 60 na Christus op Malta werd verwelkomd. Een geweldige plek voor de lunch of een drankje is Fontanella Tea Gardens & Vinum Wine Bar, waar je een geweldig uitzicht over het hele eiland hebt.

Cultuur snuiven op Malta: Mdina | Malta & Gozo

Cultuur snuiven op Malta: Mdina, St. Paul's kathedraal | Malta & Gozo

Cultuur snuiven op Malta: Rabat, St. Paul's catacomben | Malta & Gozo

Cultuur snuiven op Malta: Rabat, Sint Agatha's Crypte en Catacomben | Malta & Gozo

Verrassend historisch Rabat

Je wandelt vanaf het centrum van Mdina eenvoudig en snel naar het aangrenzende Rabat. Toen Mdina nog door de Arabieren werd bewoond, gebruikten zij Rabat als (heilige) begraafplaats en ook de heersers na hen gebruikte Rabat op die manier. Nu is het een schattig plaatsje met lieflijke pleinen en huizen met schitterende balkons. Maar cultureel hoogtepunt zijn de catacombed net buiten het centrumpje. Op de Sint Pauls Catacomben vind je grafheuvels en begraafplaatsen van Christenen, Joden en heidenen van ongeveer 300 voor Christus. Je kunt verschillende graftombes ook bezoeken. Al moet je niet claustrofobisch zijn aangelegd.

Maar misschien interessanter zijn de Sint Agatha’s Crypte en Catacomben. Deze dateren uit de Middeleeuwen. De wandschilderingen in de catacomben zijn verrassend goed bewaard gebleven. Je kunt alleen mee met een rondleiding, maar deze is erg interessant. Loop ook even het aangrensemde museumpje in. De wat rommelige collectie is bijzonder en verrassend interessant.

Bonustip: Mosta

Wil je nog wat meer bekijken? Ga dan ook nog naar Mosta, waar je de bekende ‘Mosta Dome’, ofwel Rotunda van Sint Marija Assunta, kunt bezoeken. De kerk werd in de 19de eeuw gebouwd en heeft een pachtige 60-meter hoge koepel, wat het de op drie na hoogste koepekerk ter wereld maakt. Tijdens de Tweede Wereldoorldog werd de koepel door de Duitse luchtmacht gebombardeerd, één bom viel dwars door het dak, maar ging niet af. Een klein wonder. Vlakbij Mosta kun je de indrukwekkende fortificaties van de Victoria Lines nog bekijken, waarvan het grootste fort Fort Mosta is.

Cultuur snuiven op Malta: Mosta | Malta & Gozo

Cultuur snuiven op Malta: Mosta | Malta & Gozo

Een dagje cultuur snuiven, zo regel je dat

  • Het is het handigst om een ticket voor de Hop on hop off bus te kopen. Met de bus langs de noordroute kun je Valletta, Mdina, Rabat en Mosta bezoeken. En waar je ook Malta logeert: de bus zet je er aan het einde van de middag gewoon weer af, omdat deze langs de meest bekende badplaatsen komt. Met de hop on hop off bus kun je ook nog de San Anton tuinen bezoeken.
  • Ga je op eigen gelegenheid richting Valletta, of logeer je in Valletta, dan kun je ook met de bus naar Mdina. Het ritje duurt ongeveer een half uur. Je kunt een buskaartje kopen voor €2. Vanaf Mdina kun je met de bus naar Mosta, je stapt dan net buiten de stad op de bus in Telgha op. Het ritje duurt zo’n 25 minuten. Vanaf Mosta kun je rechtstreeks met de bus naar Valletta, dat duurt ongever 45 minuten.
  • Liever op eigen gelegenheid op pad? Een auto huren kan natuurlijk ook. Lees alle tips over een auto huren op Malta.
  • Wist je dat je al vanaf €80 retour naar Malta kunt vliegen? Vergelijk vliegtickets naar Malta en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.

Bewaar op Pinterest

Een dag cultuur snuiven op Malta: bekijk de tips | Malta & Gozo

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Laat een reactie achter