Malta

De kleurrijke balkons van Valletta

Malta: de balkons van Valletta | Malta & Gozo

Als je door de straten van Valletta dwaalt, kun je ze simpelweg niet missen: de schitterende en vaak felgekleurde balkons die de huizen en appartementen sieren. Je kunt wel zeggen dat Valletta de stad van de balkons is. Zit er nog een verhaal achter deze balkons? Hebben ze nog een betekenis? Jazeker! Bekijk alles over de balkons van Valletta en bekijk de foto’s van de mooiste balkons in de stad.

Ze hangen aan grote regeringsgebouwen en aan kleine appartementen: de balkons van Valletta, misschien zijn de balkons zelfs wel de meest interessante bezienswaardigheid van de stad (hoewel er in Valletta ontzettend veel te ontdekken valt!). De balkonnetjes zijn er in de meest uiteenlopende stijlen te zien: van hout en in primaire kleuren tot pastels en voorzien van de meest weelderige beeldhouwwerken. Tijdens je bezoek aan Valletta steek je je neus in de lucht om de mooiste balkons te zien.

De balkons van Valletta: hoe zit dat nou?

Hoewel je op heel Malta, in alle dorpjes en steden, wel mooie balkons kunt spotten, waren de eerste balkons op het eiland in de hoofdstad Vallette te zien. De eerste balkons sierden de gebouwen aan het einde van de 17de eeuw, toen balkons helemaal in de mode waren tijdens de Barok. In de 18de eeuw maakten de balkons ook hun opwachting in steden als Cottonera en Mdina en de dorpjes van het eiland.

Met een balkon kon een bewoner van een huis aan de buitenkant al laten zien tot welke sociale klasse hij behoorde. De weelderige balkons sieren dan ook de oude palazzos en de huizen van de edelen, terwijl de minder goed bedeelden het met een simpelen houten balkon moesten doen, dat vaak wel in mooie kleuren werd geschilderd. En een huis zonder balkon? Tsja, daar woonde dus een armoedzaaier.

Vandaag de dag spelen de balkons nog steeds een belangrijke rol in het alledaagse Maltese leven. Vooral tijdens religieuze feestdagen worden de balkon gebruikt om te versieren met lichtjes en iconen van heiligen. Maar de balkons hebben ook praktische eigenschappen: ze houden de huizen koel en houden het felle zonlicht buiten. Geen overbodige luxe in het vaak warme en zonnige Malta. In delen van Valletta waar bewoners geen dakterras hebben, zie je nog regelmatig het wasgoed aan de balkons hangen.

De kleurrijke balkons van Valletta | Malta & Gozo

De kleurrijke balkons van Valletta | Malta & Gozo

De kleurrijke balkons van Valletta | Malta & Gozo

Bezienswaardigheden Malta, Valletta. De balkons van Valletta | Malta & Gozo

Bezienswaardigheden Malta, Valletta. De balkons van Valletta | Malta & Gozo

Bezienswaardigheden Malta, Valletta. De balkons van Valletta | Malta & Gozo

Wat is er te doen in Valletta, Malta? De balkons van Valletta | Malta & Gozo

Wat is er te doen in Valletta, Malta? De balkons van Valletta | Malta & Gozo

Plan je bezoek aan Valletta

  • Je vliegt al erg goedkoop naar Malta. Je boekt je ticket, vanaf Amsterdam of Brussel, al vanaf €80 retour. Vergelijk goedkope vliegtickets Malta en bekijk wat voor jou het voordeligst is.
  • Er zijn veel leuke hotels in Valletta, voor elk budget wat wils. Vergelijk de hotels in Valletta om te zien welk hotel het beste bij jouw budget en reisgezelschap past.
  • Logeer je ergens anders op Malta? Dan kun je bijvoorbeeld met de Hop on hop of bus mee, deze zet je af in het hartje van de stad.
  • Je kunt ook met andere bussen op het eiland naar Valletta reizen. Of je kunt met de bus naar de haven van Sliema, waar je met de ferry naar Valletta kunt. Een erg mooi ritje.
  • Bekijk alle tips over Valletta.

Bewaar op Pinterest

Zien en doen in Valletta, Malta. De kleurrijke balkons van Valletta | Malta & Gozo

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Laat een reactie achter