Malta

8x doen in Mdina

Doen in Mdina, Malta | 8x doen in Mdina, Malta

De historische stad Mdina, in het midden van Malta, moet je zeker bezoeken tijdens een vakantie op Malta. Het is misschien wel de mooiste stad van het eiland. Gelegen op het hoogste punt en stevig ommuurd door middeleeuwse vestingwallen. Dwaal door de schitterende straatjes, leer meer over de veelbewogen geschiedenis en… blijf misschien toch maar een nachtje slapen.

Bezoek Mdina, Malta: tips

  • Heb je een huurauto? Dan kun je natuurlijk gemakkelijk naar Mdina rijden. Houd er rekening mee dat de stad autovrij is. Je kunt buiten de stadsmuren parkeren. Lees meer over autorijden op Malta.
  • Geen auto bij de hand? Geen nood. Je kunt ook gewoon met de bus naar Mdina.
  • Handig om bij je te hebben: een audioguide en kaart. De audioguide kun je downloaden en vervolgens kun je met de kaart gemakkelijk je weg door Mdina banen.
  • Liever met een gids op pad? Je kunt mee met een stadswandeling.
  • Bekijk alle tips over Mdina en Rabat.

8x Doen in Mdina

Bewonder Mdina van een afstandje

Doen in Mdina, Malta | 8x doen in Mdina, Malta

Mdina is schitterend gelegen en dat kun je toch het beste zien als je net even buiten de stad bent, als je komt aangereden of net buiten de stad uit de bus stapt bijvoorbeeld. Je ziet Mdina dan hoog op een heuvel liggen, stevig ommuurd. En zo staat de stad daar al eeuwen. De Arabieren stichtten Mdina, omdat het het hoogste punt van Malta is, en ze op deze manier vijanden goed konden zien aankomen. Later namen de Knights of St. John de boel over en bouwden stevige muren om de stad heen.

Een kijkje in de geschiedenis

Mdina, Malta | 8x doen op Mdina, Malta

Als je het artikel met feitjes over Malta hebt gelezen, weet je dat het eiland een roerige en heel bijzondere geschiedenis heeft. leuk om te doen in Mdina: bezoek één van de musea die je meer leren over de geschiedenis. Je kunt bijvoorbeeld naar The Malta Experience waar de geschiedenis van Malta echt tot leven komt. Met een Malta Discount Card kun je gratis naar dit museum.

Maak een ritje in een karrozzin

Doen in Mdina: maak een ritje in een karrozzin | Malta & Gozo

De stad is helemaal autovrij, op de paar bewoners na die een vergunning hebben. Het is heerlijk om door de stad te dwalen, maar ook leuk om te doen in Mdina: een ritje in een traditionele karrozzin maken. Deze paard-en-wagens zijn namelijk de enige voertuigen die door de stad mogen rijden. De bestuurders zijn meestal heel vriendelijk en vinden het leuk om wat verhalen over de stad met je te delen.

St. Paul’s Cathedral & Museum

St. Paul's Cathedral, Mdina | Malta & Gozo

Zeker doen in Mdina (want je kunt er net omheen) is de kathedraal bezoeken. Volgens de legende staat deze op de plek waar de Romeinen de apostel Paulus verwelkomde. De lichte kerk, met machtige rode koepel en mooie klokkentorens, heeft een verrassend donker en stemmig interieur. Leg vooral je hoofd i je nek, want de plafondschilderingen zijn heel mooi. Tegenover de kathedraal vind je het bijbehorende museum. Het is gevestigd in een fraai barok huis en herbergt kunstschatten, zoals lithografieën van Dürer, Egyptische amuletten en Romeinse munten.

Gluur ergens binnen

Doen in Mdina, Malta: bezoek Palazzo Falson | Malta & Gozo

De straten in Mdina, met de kalkstenen huisjes, vaak begroeid met bloemen, spreken tot de verbeelding. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Maar wat schuilt er nu eigenlijk achter de bontgekleurde deuren? Wandel naar binnen bij Palazzo Falson om erachter te komen. Filantroop Olof Gollcher woonde hier tot de jaren ’60. Je kunt tijdens een bezoek niet alleen zien hoe het woonhuis er uit ziet, maar meteen de enorme bibliotheek en alle kunstschatten bekijken.

Schuif aan bij Fontanella Tea Garden

Doen in Mdina: Fontanella Tea Garden | Malta & Gozo

Koers zetten naar de Fontanella Tea Garden is echt iets wat je moet doen in Mdina. Het is namelijk één van de leukste restaurants in de stad. Je kunt hier terecht voor de allerlekkerste taartjes van Malta. Vooral de chocoladetaart is legendarisch. Maar wat vooral de moeite waard is, is het waanzinnige uitzicht over het hele eiland vanaf het terras. Dit ligt namelijk tegen één van de oude stadsmuren aangebouwd.

Bewonder de glasblazers van Mdina

Mdina glas | Malta & Gozo

Als je een echt Maltees souvenir mee naar huis wilt nemen, moet je echt voor hand geblazen glas uit Mdina gaan. De stad staat er bekend om. Daarnaast vind je veel zilversmeden en kantmakers in de stad. Bij het Ta’ Qali Crafts Village, zo’n 2 kilometer buiten de stad, kun je heel veel traditionele producten vinden. Zoals aardewerk, kant, porselein en glas.

Blijf logeren in Mdina

The Xara Palace, Mdina | Malta & Gozo

The Xara Palace, Mdina | Malta & Gozo

The Xara Palace, Mdina | Malta & Gozo

Mdina heeft maar 300 inwoners en overdag wordt de stad druk bezocht door toeristen, maar vanaf het einde van de middag wordt het rustiger in Mdina en doet de stad haar bijnaam ‘The Silent City’ echt eer aan. Het is wonderlijk om ‘s avonds door de historische stad te dwalen en ‘s ochtends wakker te worden in pure stilte. Dat lukt bijna nergens op Malta. Een nachtje logeren is dus erg leuk om de doen in Mdina. Er zijn niet zo heel veel hotels in Mdina. Maar trakteer jezelf bijvoorbeeld op een nachtje The Xara Palace, zonder twijfel het mooiste hotel in de stad. Het is gevestigd in een historisch pand uit de 17de eeuw en ‘s avonds aanschuiven voor het eten in het restaurant is pure verwennerij.

Lees meer over Mdina

Bewaar op Pinterest

8x doen in Mdina, Malta | De leukste dingen om te doen in Mdina

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Laat een reactie achter