Fietsen op Malta

Fietsen op Malta en Gozo, tips | Malta & Gozo

Fietsen op Malta kan heerlijk zijn. Een geweldige manier om het land te ontdekken. Of je nu een fietsvakantie op Malta wilt maken of er gewoon met een huurfiets een dagje of een halve dag op uit wilt trekken. Beniewd of fietsen op Malta ook wat voor jou is? Bekijk dan de tips.

Fietsen op Malta: waar moet je rekening mee houden?

Malta is geen groot eiland, en Gozo is nog kleiner. Wie Texel per fiets kan ontdekken, kan ook fietsen op Malta. Geen probleem! Wil je Malta op de fiets bekijken, houd dan wel rekening met de volgende zaken:

  • Het kan warm zijn op Malta en Gozo. Heel warm, vooral tussen juli en september. Wil je meerdere dagen fietsen op Malta of een fietsvakantie maken naar Malta? Kies dan voor koelere maanden, zoals april of mei.
  • Op Malta en Gozo wordt links gereden.
  • Malta is een zeer gelovig land. Op zondag zijn de meeste fietsverhuren en fietsenmakers gesloten.
  • Het zuiden van Malta is redelijk vlak en goed te begaan, als je niet erg gewend bent aan heuvels. Een route van Valletta via Marsaxlokk en Mdina weer naar Valletta is bijvoorbeeld erg leuk. Of een ritje van Valletta naar Mdina.
  • Houd je juist wel van heuvels, dan kun je met gemak het heuvelachtige noorden van Malta ontdekken. Fiets bijvoorbeeld richting Mellieha en Armier Bay. Wil je een steuntje in de rug, een e-bike huren kan op Malta ook (doe dit van te voren wel online, zo veel e-bikes zijn er niet op het eiland).
  • Fietsen op Gozo is geweldig! Het eilandje is helemaal niet groot en heel rustig. Perfect voor fietsers. Houd er wel rekening mee dat Gozo behoorlijk heuvelachtig is, dus een e-bike kan handig zijn. Huur van te voren een e-bike op Malta en neem deze mee de ferry op naar Gozo. Op Gozo zelf kun je wel gewone fietsen huren, maar niet of zeer beperkt elektrische fietsen.
  • Op Malta zijn ze nog niet zo gewend aan fietsers. Ga je buiten de toeristische gebieden fietsen, dan is het aan te raden om een fietshelm te dragen (als je een fiets huurt, krijg je deze erbij).
  • En dan het weer! Wanneer kun je eigenlijk het beste op de fiets stappen op Malta? Gelukkig is het over het algemeen prima weer. In de maanden april tot en met oktober valt de minste regen. Bekijk alle over het weer in Malta.

Fiets huren op Malta

Wil je een fiets huren op Malta? Dat kan natuurlijk. Zeker in het hoogseizoen kun je van maandag tot en met zaterdag in de grotere plaatsen gemakkelijk een fiets huren. Liever het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je je huurfiets ook van te voren online reserveren. Je huurt al een fiets op Malta voor €10 voor een halve dag, voor een hele dag betaal je €15. Voor een kleine toeslag kun je een elektrische fiets huren.

Fietsen op Malta. Wil je fietsen op Malta? Bekijk de tips | Malta & Gozo

Fietsen op Malta. Wil je fietsen op Malta? Bekijk de tips | Malta & Gozo

Ontdek Malta op de fiets

Fietsroutes op Malta

Het Noordwesten van Malta: 34km
Deze fietsroute is officieel (met bewegwijzering) aangelegd en nog vrij nieuw: een prachtige route die langs culturele highlights voert. Fiets vanaf historisch Rabat naar Dingli en Baħrija, waar je over de kliffen kunt uitkijken, naar Mgarr en het levendige Mosta om vervolgens naar het schitterende Mdina te fietsen.

Het Zuidwesten van Malta: 27 km
Deze fietsroute is officieel (met bewegwijzering) aangelegd en nog vrij nieuw. Deze wat vlakkere route begint ook in het historische Rabat en leidt via Girgenti, Qrendi en Żurrieq en de lommerrijke Buskett Gardens weer naar Rabat.

Valletta en omgeving
Heb je weinig tijd en wil je Malta toch op een leuke manier ontdekken, stap dan in Valletta op en ga mee met een georganiseerde fietstour. Tijdens deze fietstocht fiets je langs de vestingswerken van Valletta naar mooie Maltese dorpjes en ontdek je de Three Cities. Neem ook je zwemspullen mee, want er is genoeg tijd om een duik te nemen in de mooie Rinella baai.

Fietshotels op Malta

Neem je je eigen fiets mee naar Malta of huur je voor meerdere dagen een fiets op Malta? Dan is het wel zo handig als je je fiets goed kwijt kunt bij je hotel of appartement. Deze hotels en appartementen op Malta staan bekend als fietsvriendelijk.

Sunny Coast resort & spa
De appartementen van het Sunny Coast resort zijn op nog geen minuut van het strand gelegen en bieden geweldige faciliteiten. Goede zwembaden en hottubs. De appartementen zijn erg ruim en voorzien van alle gemakken. Het is gelegen aan de mooie baai Qawra in het wat heuvelachtige noorden van het eiland. Je fiets bijvoorbeeld snel en goed naar Mellieha en de nabij gelegen natuurgebieden.

B&B De Rohan
Fantastische comfortabele kamers met mooie badkamers in een schitterend pand. Er is een zwembad bij, dus na het fietsen even lekker afkoelen is geen enkel punt. Gelegen in het knusse plaatsje Zebbug, niet ver van het schitterende Mdina, een echte must-see op Malta.

Seashell resort
Wil je een all-inclusive reis naar Malta maken, dan is het Seashell resort een goed idee. Het is gelegen in St. Paul’s Bay, één van de meest populaire baaien van Malta. Je kunt met het openbaar vervoer zo overal naartoe. Handig als je verschillende korte ritten wilt maken op het eiland of als je mooie ritten langs de kust wil maken.

Ontdek Gozo op de fiets

Gozo is heuvelachtiger en ruiger dan Malta, en ook een stuk rustiger. Om Gozo te ontdekken heb je een goede fiets nodig, een e-bike of mountainbike zou het ook goed doen op Gozo.

Wil je vanaf Malta een dagje naar Gozo en het eiland op de fiets verkennen? Dan is deze fietstour een aanrader. Je gaat, met fiets en al, met de ferry naar Gozo om vervolgens een heerlijke fietstocht te maken langs te spectaculaire kliffen, lieflijke vissersdorpjes en de mooie hoofdstad Victoria.

Plan je vakantie Malta

Bewaar op Pinterest

Fietsen op Malta. Wil je fietsen op Malta of een fietsvakantie op Malta plannen? Bekijk de tips | Malta & Gozo