Malta is één van de oudste beschavingen in Europa. Malta is ouder dan Stonehenge in Engeland, ouder dan het oude Egypte en ook ouder dan onze eigen hunebedden. Malta is maar liefst 7000 jaar oud en op de Maltese eilanden vind je dan ook sporen van belangrijke historische tijdperken. Reis mee door de geschiedenis van Malta.
De geschiedenis van Malta
7000 jaar geleden…
De eerste bewoners van Malta vestigden zich op het eiland rond 5000 voor Christus en door de eeuwen heen ontwikkelden zij een beschaving. Deze kwam echt tot bloei rond de bronstijd en in deze tijd onstonden de, wat wij nu kennen als, de megalitische tempels die je nog over het hele eiland kunt zien. Bekende tempels, die je gewoon kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld Ħaġar Qim en Mnajdra, Ta’ Ħaġrat en Tarxien. Ook het Hal Saflieni Hypogeum ontstond in deze periode. Hal Saflieni Hypogeum is een enorme ondergrondse begraafplaats, van maar liefst 3 verdiepingen en bood ooit plaats aan zo’n 7000 doden.
Hal Saflieni Hypogeum en de megalitische tempels op Malta zijn UNESCO Werelderfgoed, net als de hoofdstad Valletta
3000 jaar geleden…
Rond 1000 voor Christus kwamen de Feniciërs aan land op de Maltese eilanden. Dit waren machtige handelaren en zeevaarders. Uiteindelijk werd Malta deel van het grote Romeinse rijk totdat de apostel Paulus schipbreuk leed en rond 60 na Christus de Maltezers bekeerden tot het Christendom. Volgens de overlevering is St. Paul’s Grotto de oudste Christelijke gebedsplaats van Malta. Ook in Rabat zijn overblijfselen van een Christelijke beschaving te zien, in de Sint Paul’s Catacomben zijn begraafplaatsen van zowel Christenen, Joden als heidenen te vinden. De graven stamman van ongeveer 300 voor Christus.
Arabische overheersing
Als je naar de (plaats)namen en het schrift van Malta kijkt, kun je wel zien dat de Arabrieren tijden lang heerschappij voerden over Malta. In totaal was de totale heerschappij zo’n 220 jaar, maar de Arabische invloed op Malta ging nog een stuk verder. In bijvoorbeeld Mdina en Rabat zijn nog veel sporen te vinden uit deze tijd. Pas in de 11de eeuw werd Malta deel van het Normandische rijk en werd de cultuur op Malta steeds Europeser.
The Knights of St. John
In de 16de eeuw was het Ottomaanse rijk oppermachtig en stond het Ottomaanse leger op het punt om Malta aan te vallen. Er was gegronde angst dat, als Malta in Ottomaanse handen zou vallen, het een kwestie van tijd was voordat de Ottomanen de rest van Europa zouden binnen vallen. Karel V was bang dat het Christendom in Europa zou verdwijnen en hield niet van half werk. Daarom vestigde hij de Ridderorde van Sint Jan (The Knights of St. John) op Malta, nadat deze orde eerder die eeuw al door de Ottomanen waren verjaagd uit Griekenland.
De Ridderorde slaagde erin de Ottomanen buiten de deur te houden en hield vervolgens bijna 3 eeuwen de macht over Malta. In deze periode beleefde Malta ook haar bloeiperiode en veel schitterende oude monumenten stammen nog uit deze tijd. Het bekendste is de Sint Johns Co. Cathedral in Valletta. Wil je meer weten over The Knights of St. John? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Fort St. Elmo aan de rand van het centrum van Valletta. Dit fort werd niet alleen gebruikt door de ridderorde om Malta te verdedigen. Het museum dat in het fort huist, leert je meer over de militaire geschiedenis van het land, vanaf de slag om Malta in de 16de eeuw.
In de 18de eeuw was de macht van de ridderorde flink afgenomen en nam Napoleon de macht over. De bevolking kwam hier echter tegen in opstand en riep de hulp van de Britten in. Zo werd Malta deel van het grote Britse rijk.
Malta tijdens de Eerste en Tweede Wereldoordlog
De Eerste Wereldoorlog zong Malta, ondanks dat het deel uitmaakte van Groot-Britannië, redelijk in de luwte door. Schepen die beshadigd waren geraakt, werden op Malta opgeknapt. Ook gewonde frontsoldaten werden op Malta verzorgd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Malta, net als eeuwen daarvoor, weer een bufferrol tussen oost en west. De positie van Malta was namelijk cruciaal voor de geallieerden in Noord-Afrika, omdat Malta zo dicht bij Sicilië ligt. Malta raakte daardoor wel behoorlijk geïsoleerd en werd zowel door de Duitse als Italiaanse luchtmacht flink gebombardeerd. Malta hield stand, ondanks de meer dan 2000 bombardementen. Vanwege de getoonde moed, ontving het gehele Maltese volk van Winston Churchill Maltade hoge militaire onderscheiding, het George Cross. In Fort St. Elmo in Valletta kun je een interessante expositie zien over Malta in de twee wereldoordlogen en ik Mellieha zijn nog oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken.
Onafhankelijk Malta
Tussen de Eerste en Tweede Wereldoordlog was al eens geprobeerd om de onafhankelijkheid uit te roepen, maar mede door de rommelige tijden mislukten deze pogingen. Maar de macht van het Britse rijk brokkelde af en de strategische positie van Malta was ook niet meer zo van groot belang. Daarom werd Malta in 1964 onafhankelijk en werd de republiek zo’n 10 jaar later uitgeroepen.
Meer over de geschiedenis van Malta
- Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Malta kun je ook de artikelen Een dag cultuur snuiven op Malta en Het UNESCO Werelderfgoed van Malta.
- Bekijk ook de mooiste dorpjes van Malta.
- Boek een goedkope vakantie op Malta en kom meer te weten over de geschiedenis van het land of bekijk tips om een vakantie op Malta te plannen.