De kleurrijke vissersbootjes van Malta

Vissersbootjes Malta: de kleurrijke vissersbootjes van Malta | Malta & Gozo

Als je naar foto’s van Malta kijkt, zie je vaak bontgekleurde vissersbootjes dobberen. Deze bootjes zijn zo ongeveer het nationale symbool van Malta. Maar wat is het verhaal achter de gekleurde vissersbootjes van Malta, worden ze nog steeds gebruikt en waar kun je ze het beste zien?

De traditionele vissersbootjes in Malta heten Luzzu of Dghasja, zijn van hout en dragen de kleuren groen, blauw, rood, geel en wit. De combinatie van kleuren en de volgorde van de kleuren hangen af van welke familie de bootjes afkomstig zijn. Elke familie schildert haar bootjes in een eigen kleurencombinatie. Vroeger, voordat de vissersbootjes officieel werden geregistreerd, kon je aan de kleur van de ‘snor’ op de boeg van het bootje zien waar de Luzzi vandaan kwam.

Vissersbootjes Malta: wat betekenen de ogen?

Geen volkje zo bijgelovig als de vissers en dat is in Malta niet anders. De ogen die je op de boeg van de vissersbootjes geschilderd ziet, zijn de ogen van Osiris (of Hirus) en de ogen beschermen het bootje en de visser tegen de gevaren van de zee. De Feniciërs, een echt zeevolk, die de kusten van Malta rond 1000 voor Christus leerden kennen, hebben het fenomeen waarschijnlijk geïntrudceerd. Tegenwoordig geloven de meeste vissers dat de ogen op de boeg zullen zorgen voor een goede vangst.

Vissersbootjes van Malta, alles over de vissersbootjes van Malta | Malta & Gozo

Waar kun je vissersbootjes op Malta zien?

Hoewel je de gekleurde vissersbootjes ook in de havens van Sliema, Valletta en Vittoriosa ziet dobberen, zijn deze er vooral voor de toeristen. Om de Luzzu nog in volle glorie te zien, moet je een tripje maken naar Marsaxlokk of Wied iz-Zurrieq, nabij de Blue Grotto. Hier gaan de vissers er nog voor dag en dauw op uit in hun vissersbootjes om zo in de ochtende verse vis op de markt te kunnen brengen. Ga ja naar Marsaxlokk, één van de mooiste dorpjes van Malta, dan zie je vissers vaak bezig met onderhoud aan hun Luzzu en aan de boulevard kun je er de lekkerste verse vis eten.

Je kunt in Marsaxlokk of Wied iz Zurrieq komen door de Hop on hop off bus te pakken. Maar met de gewone bus kom je er ook.

De kleurrijke vissersbootjes van Malta in Marsaxlokk | Malta & Gozo

Meer kleurrijke tradities op Malta?

De vissersbootjes van Malta zijn lang niet het enige kleurrijke op Malta. Tijdens je vakantie op Malta kun je je camera constant in de aanslag houden. Je zult er er versteld staan. Dit zijn nog meer kleurijke bezienswaardigheden in Malta.

  • De kleurrijke balkons van Valletta
    Goed, in Mdina vind je ook kleurrijke balkons, maar in Valletta zie je pas echt veel prachtige kleurrijke balkons. Sommige heel simpel, andere weer heel kleurrijk. De balkons zijn gemaakt om de huizen van Malta koel te houden en eigenlijk is het heel simpel: hoe kleurrijker en sierlijker het balkon, des te rijker de huiseigenaar.
  • De mooiste vintage etalages van Valletta
    Als je door Valletta wandelt zie je heel bijzondere etalages, die uit een zwart-wit boek lijken te zijn weggelopen. Het is leuk om er een kleine speurtocht van te maken.
  • Kleurrijke deuren van Malta
    Op Malta vind je overal schitterend gekleurde deuren met bijzondere kloppers, in de vorm van zeepaardjes, vissen en zeesterren. Je vindt de mooiste exemplaren in Valletta, the Three Cities, Mdina en Sliema. Op Instagram kun je #maltadoors bekijken om de mooiste deuren te ontdekken.

Plan je vakantie naar Malta

Bewaar op Pinterest!

De kleurrijke vissersbootjes van Malta, Luzzu | Malta & Gozo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven