Dit wist je nog niet over Malta

Dingen over Malta die je nog niet wist, de leukste feiten op de rijtje | Malta & Gozo

Natuurlijk denk je bij Malta meteen aan goudgele stranden, duiken bij mooie rotsen en een azuurblauwe zee. Maar wist je bijvoorbeeld dat er een plek is op Malta waar geen auto’s mogen komen, dat het land eeuwenlang werd geregeerd door een bijzondere ridderorde of dat Hollywood Malta goed weet te vinden? Bekijk de leukste feiten over Malta.

Leuke feiten over Malta

Malta is geen eiland

Malta is geen eiland. Malta bestaat namelijk uit 3 verschillende eilanden: Malta, Gozo en Comino. En dat maakt van Malta een archipel. En ja, Malta is wel het grootste eiland en het meest bedrijvige van de drie. Op Malta vind je de meeste hotels, appartementen en vakantieresorts. Op Malta is ontzettend veel te doen. Rustzoekers zullen Gozo zeker kunnen waarderen. Dit eiland is een stuk rustiger dan Malta en dat is ook wel even lekker. Er is minder verkeer, de dorpjes en zelfs stadjes zijn slaperig en de stranden nog redelijk verlaten. Comino is zo goed als onbewoond, je vindt er slechts één luxe resort. Tijdens een excursie van Malta naar The Blue Lagoon kun je een kijkje nemen op Comino.

Leuke feiten over Malta | Malta & Gozo

Feiten over Malta: prehistorische megalithische tempels op Malta | Malta & Gozo

Je vindt er de oudste opgravingen en overblijfselen

Je hebt de klinkende namen als Ħaġar Qim, Tarxien en Ta’ Ħaġrat misschien al wel op de kaart zien staan. Dit zijn de oude megalithische tempels van Malta. Ze behoren tot de oudste van Europa. De eerste bewoners landden op Malta rond 5200 voor Christus en zijn verantwoordelijk voor de bouw van de megalithische tempels. Ter vergelijking: Stonehenge stamt uit 2300 voor Christus. Dit maakt de archeologische overblijfselen van Malta ontzettend bijzonder. De tempels zijn allemaal nog te bezoeken en je kunt er vaak nog hiërogliefen in de stenen zien of goed bewaarde gebruiksvoorwerpen, zoals potten en urnen. Ga je bijvoorbeeld met de Hop on hop off bus mee, dan kom je langs Ħaġar Qim en Tarxien. De meest bijzondere vondsten uit de tempels staan tentoongesteld in het Nationaal Archeologie Museum in Valletta, dat echt een bezoek waard is.

Malta heeft de kleinste hoofdstad van Europa

Klein maar fijn. Dat is typisch Valletta. Het ligt op een schiereiland en is maar 1ooo bij 600 meter groot. Dat gezegd hebbende, ben je niet snel uitgekeken op Valletta. Er zijn genoeg leuke musea en bezienswaardigheden. Daarnaast is het heerlijk om door de straatjes te dwalen, terwijl je je vergaapt aan de prachtige gekleurde balkons. ’s Avonds en ’s nacht is het bovendien genieten in Valletta in één van de vele restaurants, bars en clubs.

Leuke feiten over Malta, de kleinste hoofdstad van Europa: Valletta | Malta & Gozo

Game of Thrones op Malta: San Anton Gardens | Malta & Gozo

Hollywood houdt van Malta

Het unieke landschap van Malta, de ruige kliffen en de bijzondere historische overblijfselen zijn aanlokkelijk voor producenten van bekende series en films. Zo werden Game of Thrones, Gladiator, Midnight Express, Troy en James Bond-films Never Say Never Again en The Spy Who Loved Me op Malta geschoten.

Malta heeft 3 notities op de UNESCO werelderfgoed lijst

Ook UNESCO heeft Malta inmiddels weten te vinden. Er staan 3 plekken op Malta op de UNESCO werelderfgoed lijst. Valletta, de megelithische tempels en het Hypogeum staan op de lijst. Het Hal Saflieni Hypogeum is iets heel bijzonders (boek je tickets gerust een jaar of langer van te voren). Deze ondergrondse ‘dodenstad’ is zo’n 5000 jaar oud en 500 m² groot. Het Hypogeum werd bij toeval ontdekt in 1902 bij werkzaamheden. In totaal lagen er 7000 mensen begraven. Er zijn nog bijzondere tekeningen op de plafonds en wanden te zien.

Malta op de UNESCO werelderfgoed lijst: Valletta | Malta & Gozo

Malta op de UNESCO werelderfgoed lijst: Hypogeum | Malta & Gozo

Malta werd eeuwenlang bestuurd door een bijzondere ridderorde

The Knights of St. John. Je ziet er overal op Malta wel verwijzingen naar. De orde bestaat al sinds de kruistochten en de Spaanse koning Karel V gaf Malta aan de orde in de 16de eeuw, zodat ze konden voorkomen dat de Ottomanen via Malta het zuiden en westen van Europa zouden kunnen veroveren. Vanaf het moment dat de katholieke orde over Malta regeerde, beleefde het een bloeiperiode, vergelijkbaar met onze Gouden Eeuw. Kunst, architectuur en cultuur floreerde en het sociale leven werd een stuk aangenamer op Malta. Pas toen Napoleon in de 18de eeuw Malta binnenviel, werd de macht overgedragen aan de Britten die de lokale bevolking hielp zich tegen de Fransen te beschermen. In 1964 werd Malta onafhankelijk.

Knigts of St. John, Malta | Malta & Gozo

Mdina, Malta | Malta & Gozo

Geen auto’s in Mdina

Mdina is misschien wel de mooiste plaats op Malta en ook ontzettend rustig. Dromerig vooral. En daar horen nu eenmaal geen auto’s bij, zo besloten de lokale autoriteiten. En dat is wel zo fijn. Mdina is compleet autovrij, alleen de locals die binnen de muren wonen, mogen hun auto bij hun huis parkeren. Heb je een auto gehuurd en ga je naar Mdina? Dan kun je buiten de stadsmuren parkeren. Lees alles over Mdina.

Plan je vakantie naar Malta

Bewaar op Pinterest

Leuke feitjes over Malta: dit wist je nog niet | Malta & Gozo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven