Marsaxlokk, Malta: tips en bezienswaardigheden

Ga je op vakantie naar Malta? Dan mag je het mooie stadje Marsaxlokk niet missen. Dit is namelijk één van de meest iconische plekken van Malta en één van de mooiste dorpjes van het land. De beroemde gekleurde bootjes dobberen er vrolijk in de haven en je kunt langs de kade geweldig vis eten, verser kan bijna niet. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Marsaxlokk.

Plan je bezoek aan Marsaxlokk

Marsaxlokk, Malta. Wat te doen in Marsaxlokk? Bekijk de tips

  • Plan je een vakantie Malta? Je vliegt vanaf Schiphol of Eindhoven Airport naar Malta, de vlucht duurt ongeveer drie uur. Ook vanuit de luchthavens in de grensstreek zijn er verschillende opties. Vergelijk vliegtickets Malta en bekijk wat voor jou goedkoop en handig uitpakt.
  • Logeren in Marsaxlokk? Waarom niet, er zijn genoeg leuke hotels in Marsaxlokk en omgeving. Hieronder is een aantal aanraders te vinden.
  • Marsaxlokk is goed te bereiken met de huurauto, vlakbij het voetbalveld is een grote parkeerplaats.
  • Marsaxlokk is ook goed te bereiken met de bus. In Sliema en Valletta vertrekken bussen naar het vissersdorpje. Logeer je elders op het eiland, dan kun je eerst de bus naar Sliema of Valletta nemen en daar overstappen. Bekijk de dienstregeling van de bussen.
  • Je kunt ook mee met een dagtrip naar Marsaxlokk en andere hoogtepunten in het zuiden van Malta.

Hotels in Marsaxlokk

South Wind Guesthouse

Foto met dank aan South Wind Guesthouse

Logeren in Marsaxlokk? Ja, juist! De meeste toeristen op Malta doen dit niet, maar in het dorpje proef je nog echt het authentieke Maltese leven én er liggen genoeg leuke bezienswaardigheden in de buurt. Logeren bij het South Wind Guesthouse is in ieder geval heerlijk. De kamers zijn keurig en ruim. Er zijn ook studio’s met een eigen keuken. Het guesthouse ligt op loopafstand van de haven en verschillende leuke restaurantjes. ’s Ochtends ontbijt je op het dakterras met prachtig uitzicht over het stadje.

Dun Gorg Guest House

Foto met dank aan Dun Gorge Guesthouse

Dun Gorg Guest House is een fijn hotel in Marsaxlokk. Het hotel heeft ruime, fijne kamers, met lekkere bedden, een zitje en sommige met balkon. Vanaf het dakterras heb je fraai uitzicht en ’s ochtends ontbijt je met uitzicht op de haven. Vanuit het hotel wandel je zo naar alle leuke bezienswaardigheden in Marsaxlokk, maar het is ook heel gemakkelijk om de bezienswaardigheden in de regio te bezoeken.
Wat te doen in Marsaxlokk

Wat te doen in Marsaxlokk? Bekijk de tips voor een bezoek aan Marsaxlokk, Malta

Marsaxlokk heeft de op één na grootste natuurlijke haven van Malta en het is zonder twijfel één van de mooiste dorpjes van Malta. Marsaxlokk is de beste plek op het eiland om de typische traditionele vissersbootjes te zien, de Luzzus. Het stadje dankt haar naam aan het Arabische ‘Marsa’ dat haven betekent en ‘Xlokk’, het Maltees voor een typische zuidoosterlijke mediterraanse wind. De beschutte baai was in het veerleden de perfecte plek voor de Ottomanen en piraten om aan land te komen ehet was dan ook in 1565, tijdens de grote belegering van Malta, dat de Ottomaten hier aan land kwamen. Ook het leger van Napoleon gebruikte de beschutte haven van Marsaxlokk om in 1789 aan land te komen. Vandaag de dag is de sfeer gelukkig gemoedelijker in het dorpje en is het één van de mooiste bezienswaardigheden in Malta.

Bezienswaardigheden Marsaxlokk

Bewonder de kleurrijke Luzzu

Marsaxlokk. traditionele vissersbootjes Malta

Marsaxlokk, Malta: de haven van Marsaxlokk

Marsaxlokk, Malta: de haven van Marsaxlokk

Lees een artikel over Malta of bekijk een ansichtkaart van het eiland en daar zijn ze: de kleurrijke vissersbootjes. Hoewel je ze overal op het eiland wel ziet, maar vaak speciaal voor toeristen, worden ze in Marsaxlokk nog echt gebruikt voor de visvangst. De kleurrijke bootjes heten Luzzu of Dghasja. Ze zijn van hout en altijd in primaire kleiren geschilderd. De volorde van de kleuren laat zien van welke familie het vissersbootje is. De luzzu bewonderen is echt iets dat je moet doen in Marsaxlokk en het is heel gemakkelijk. Al wandelend door de haven en langs de promenade kom je de mooiste exemplaren tegen. Vaak staan er ook nog wel een paar bootjes aan de kant, voor onderhoud, zodat je een kijkje van dichtbij kunt nemen.

Bezoek de zondagse Markt

Wat te doen in Marsaxlokk, Malta: de zondagse markt in Marsaxlokk

Wat te doen in Marsaxlokk, Malta: de zondagse markt in Marsaxlokk

De zondagse markt in Marsaxlokk is de beroemdste markt van Malta. Op zondag is het namelijk vismarkt en komen de koks van het eiland de mooiste vissen en schelpdieren kopen. Maar er zijn ook tientallen stalletjes die plaatselijke producten, zoals honing, koekjes, jam of linnengoed verkopen. De markt is de perfecte plek om een leuk souvenir op de kop te tikken. Houd er rekening mee dat het druk op de markt kan zijn. Op andere dagen is er een rustigere versie van de markt te vinden langs de promenade en kun je er bijvoorbeeld schilderijen en kleding kopen.

Parish Church

Marsaxlokk, Parish Church

Als even durft weg te kijken van de kleurrijke bootjes in de haven, dan zie je de Parish Church van Marsaxlokk al staan. Hij stamt uit de 19de eeuw en is zowel aan de buiten- als de binnekant typisch Maltees. Aan de buitenkant gemaakt van zandsteen en een iconische koepel. Binnen is het weelderig rood en zie je veel bladgoud. Toch leuk om even gezien te hebben.

Vis eten langs de boulevard

Wat te doen in Marsaxlokk? Vis eten langs de boulevard

Er is waarschijnlijk geen betere plek om verse vis te eten op Malta, dus dit is iets wat je echt moet doen in Marsaxlokk. De vis die op je bord ligt, werd ’s ochtends gevangen. Dus verser kan bijna niet. Overal langs de boulevard kun je aanschuiven en voor een prikkie het menu van de dag bestellen, wat meteen de vangst van de dag is. Hieronder staan een aantal heel fijne restaurants in het stadje, veelal langs de boulevard.

Fort Delimara

Fort Delimara, Malta

Fort Delimara (of Fort Tas-Silġ in het Maltees) zat in de film Assassin’s Creed en is één van de forten die de Knights of St. John bouwden ter verdediging van het eiland. Omdat de kustlijn onderhevig is aan erosie is het te gevaarlijk om het fort te bezoeken, maar vanaf een afstandje kun je het fort al prachtig zien liggen.

St. Lucian Tower

Marsaxlokk, St. Lucian Tower

In Valletta heb je misschien Fort St. Elmo bezocht? De St. Lucian Tower, net buiten Marsaxlokk, werd door dezelfde orde gebouwd (de Orde van St. John) als verdediging van Malta tegen dreiging uit, vooral, het Ottomaanse rijk. Tegenwoordig is het fort de thuisbasis van het Malta Aquaculture Research Centre, maar op zaterdagen kun je ’s ochtend mee met een tour door de St. Lucian Tower.

St. Peter’s Pool

St. Peter's Pool, Malta

Vlakbij het stadje, bij het Delimara Point, vind je St. Peter’s Pool, één van de meest populaire plekken om te gaan zwemmen in de buurt van het stadje. Deze baai heeft prachtig helder water en is omgeven door een brede, platte rots waar je je handdoek kwijt kunt. Er zijn laddertjes om het water in de gaan, maar gewoon springen kan natuurlijk ook. Omdat het water zo helder is, is St. Peter’s Pool één van de meest populaire plekken om de snorkelen en duiken in Malta. Vanuit Marsaxlokk wandel je in een halfuurtje naar St. Peter’s Pool, maar het is sneller en handiger om een taxi te nemen of om je met een bootje te laten brengen.Restaurants in Marsaxlokk

Tartarun

Foto met dank aan Tartarun

Maltezen komen graag bij Tartarun, wat iets duurder is dan het gemiddelde restaurant in Marsaxlokk. Dit restaurant specialiseert zich, natuurlijk, in visgerechten en de zeebaars met gegrilde garnalen en cherrytomaatjes grenst aan perfect. Als je er gaat lunchen kun je er voor een prikkie het ‘fish snacks’ menu bestellen. Je krijg dan een tafel vol lekkere kleine gerechtjes.

La Nostra Padrona

Restaurants Marsaxlokk, Malta: La Nostra Padrona

La Nostra Padrona is gevestgd in één van de mooiste pandjes van het stadje. Kiezen hoeft eigenlijk helemaal niet bij La Nostra Padrona, want je kunt hier grote borden met veel verschillende visjes en schelpdieren bestellen. Een soort tapas uit de zee eigenlijk. Ontzettend lekker, alles is perfect klaargemaakt.

Terrone

Restaurants Marsaxlokk, Terrone

Bij Terrone weet je nooit wat je krijgt, want wat er uit zee komt wisselt dagelijks en het menu dus ook. Je kunt binnen in het gezellige restaurant zitten of buiten, met uitzicht op de haven. De tonijntartaar, gegrilde octopus en risotto zijn in ieder geval top.

7x doen in Marsaxlokk, Malta
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Marsaxlokk, Malta: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Marsaxlokk
Marsaxlokk, Malta. 7x wat te doen in Marsaxlokk, bekijk de tips | Malta & Gozo

Meer mooie plaatsen op Malta

Scroll naar boven