Marsaxlokk

Marsaxlokk, Malta: bekijk alle tips over Marsaxlokk | Malta & Gozo

Marsaxlokk (wat je uitspreekt als ‘masra-schlok) op Malta lijkt wel te zijn weggelopen van een ansichtkaart. Door de bontgekleurde vissersbootjes dobberend in de haven is Marsaxlokk een ware reclame voor een vakantie op Malta. Je moet Marsaxlokk zeker een keer bezoeken, want naast de haven zijn er nog meer bezienswaardigheden.

Marsaxlokk, hoe kom je er?

Marsaxlokk ligt in het zuiden van Malta en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Je kunt Marsaxlokk natuurlijk goed bereiken met je huurauto.

Maar Marsaxlokk is ook heel goed te bereiken met de bus. In Sliema en Valletta vertrekken bussen naar het vissersdorpje. Logeer je elders op het eiland, dan kun je eerst de bus naar Sliema of Valletta nemen en daar overstappen. Bekijk de dienstregeling van de bussen. Marsaxlokk is ook een stop van de Hop on hop off bus.

Bezienswaardigheden Marsaxlokk

Bezienswaardigheden Marsaxlokk Malta

Bezienswaardigheden Marsaxlokk Malta, bekijk alle tips

Bezienswaardigheden Marsaxlokk Malta, bekijk de tips

Bezienswaardigheden Malta: Fort Delimara

Bekijk de kleurrijke vissersbootjes

De traditionele kleurrijke vissersbootjes van Malta staan op bijna elke ansichtkaart en hoewel je de bootjes op meerdere plekken kunt zien, bewonder je de bootjes in Marsaxlokk in volle glorie. In de haven werken vissers aan hun boot en kun je ze van dichtbij bekijken. De bootjes heten Luzzu of Dghasja, zijn van hout en altijd in primaire kleuren geschilderd. De volorde van kleuren laat zien van welke familie het bootje is.

De zondagse markt

De zondagse markt van Marsaxlokk is beroemd op heel Malta. Dan is de grote vismarkt en komen koks de mooiste vis kopen, direct van de vissers. Daarnaast zijn er tientallen stalletjes met lokale prodcten, kleding en souvenirs. Het kan behoorlijk druk zijn op de markt, dus je kunt het beste met de bus komen, aangezien er niet zo vele parkeerplaatsen in het dorp zijn. Je kunt op zondagen ook mee met een excursie naar de markt. Een bezoekje wordt gecombineerd met een bezoek aan de Blue Grotto, ook een echte aanrader tijdens je vakantie op Malta.

Houd je niet van al te veel drukte? Van maandag tot en met zaterdag is er dagelijks een kleinere markt langs de haven. Er worden dan traditionele producten, zoals tafelkleden, kleding en schilderijen verkocht. Daarna kun je meteen aanschuiven voor de lunch aan de boulevard.

Bezoek de Parish Church

Als je net even verder kijkt dan de bootjes zie je de Parish Church aan de bescheiden, maar mooie, skyline van het dorp staan. De kerk werd in de 19de eeuw gebouwd en is zo’n lekkere typische Maltese kerk, vanbinnen weelderig met rood en goud gedecoreerd. De schilderijen in de kerk zijn afkomstig van de bekende Maltese schilder Giuseppe Calì

Fort Delimara

Fort Delimara (of Fort Tas-Silġ in het Maltees) zat in de film Assassin’s Creed en is één van de forten die de Knights of St. John bouwden ter verdediging van het eiland. Omdat de kustlijn onderhevig is aan erosie is het te gevaarlijk om het fort te bezoeken, maar vanaf een afstandje kun je het fort al prachtig zien liggen.

St. Lucian Tower

St. Lucian Tower is ook al zo’n indrukwekkend fort en werd ook gebouwd door de Orde van St. John, de orde die eeuwenlang over Malta heerste (zoals je kunt lezen in het artikel met leuke feiten over Malta). Nu huist het Malta Aquaculture Research Centre in het indrukwekkende fort. Op zaterdagen kun je St. Lucian Tower bezoeken, je kunt dan om 10 uur ‘s ochtends met een tour mee.

Eten en drinken in Marsaxlokk

Restaurants Marsaxlokk Malta: tips

De markt van Marsaxlokk, Malta

Tartarun
Maltezen komen graag bij Tartarun, wat iets duurder is da het gemiddelde restaurant in Marsaxlokk. Dit restaurant specialiseert zich, natuurlijk, in visgerechten en de zeebaars met gegrilde garnalen en cherrytomaatjes grenst aan perfect. Als je er gaat lunchen kun je er voor een prikkie het ‘fish snacks’ menu bestellen. Je krijg dan een tafel vol lekkere kleine gerechtjes.

Principino
Een visrestaurant met een Italiaanse inslag. Het heeft een paar tafeltjes voor de deur en je kunt er lekker naar de haven kijken. Binnen is het er trouwens ook goed toeven, het restaurant ziet er gezellig uit. De seafood pasta is een aanrader, maar ook de vissoep is heel erg lekker.

La Nostra Padrona
Dit restaurant is gevestgd in één van de mooiste pandjes in Marsaxlokk. Kiezen hoeft eigenlijk helemaal niet bij La Nostra Padrona, want je kunt hier grote borden met veel verschillende visjes en schelpdieren bestellen. Een soort tapas uit de zee eigenlijk. Ontzettend lekker, alles is perfect klaargemaakt.

Terrone
Bij Terrone weet je nooit wat je krijgt, want wat er uit zee komt wisselt dagelijks en het menu dus ook. Je kunt binnen in het gezellige restaurant zitten of buiten, met uitzicht op de haven. De tonijntartaar en gegrilde octopus zijn top.

Hotels in Marsaxlokk

Port View Guesthouse
De kamers van het Port View Guest house in Marsaxlokk zijn ontzettend ruim en hebben een heel goede prijs-kwaliteitverhouding. Je logeert hier gegarandeerd comfortabel. Het guesthouse ligt op enkele meters van de boulevard met de vele restaurants en cafés. Echt genieten.

Quayside
Als je het leuk lijkt om in een traditioneel Maltees huisje te logeren, dan moet je echt bij Quayside logeren. Het 19de-eeuwse huis is prachtig opgeknapt en bestaat nu uit meerdere appartementen waar je met maximaal vier personen kunt logeren. Er is ook een tuin waar je van een drankje kunt genieten. Het complexje is heerlijk rustig gelegen, maar niet ver van het centrumpje van het dorp.

Fisherman’s Cove Guesthouse
Logeren in Marsaxlokk is altijd knus en kleinschalig. Een leuk contrast met de grote resorts in bijvoorbeeld St. Julians. En het Fisherman’s Cove is zo’n knos guesthouse. De kamers zijn dik in orde. Groot pluspunt: op het dakterras is een leuk terras en een zwembad.

Tips over Marsaxlokk Malta

Lees meer over Marsaxlokk

Plan je vakantie naar Malta