Mdina & Rabat

Mdina, Malta | Bekijk alle tips over Mdina & Rabat op Malta

Mdina is waarschijnlijk de mooiste stad van Malta. Ze ligt ommuurd en beschermd midden op het eiland, bovenop een heuvel en lijkt mijlenver verwijderd van de bewoonde, moderne wereld. Tussen de muren dwaal je door smalle, dromerige straatjes. Overdag zijn er nog wel dagjesmensen in Mdina, maar vanaf het einde van de middag heb je Mdina voor jezelf. Het is echt een overnachting waard. Sla ook de bijzondere historische bezienswaardigheden in Rabat niet over.

Mdina, hoe kom je er?

Mdina, Malta | Alle tips over Mdina in Malta

Mdina, Malta | Alle tips over Mdina in Malta

Mdina, Malta | Alle tips over Mdina in Malta

  • Heb je een huurauto op Malta? Dan moet je buiten de stadsmuren parkeren. Het kan redelijk druk zijn, dus als je met de auto richting Mdina gaat, is het een goed idee om de stad aan het begin of einde van de dag te bezoeken.
  • De Hop on hop off bus komt ook langs Mdina.
  • Maar het is eigenlijk sneller, efficiënter en goedkoper om met de gewone bus naar het stadje te reizen.

Bezienswaardigheden in Mdina

Mdina, Malta | Alle tips over Mdina in Malta

Mdina, Malta | Alle tips over Mdina in Malta

Mdina, Malta | Alle tips over Mdina in Malta

Mdina, Malta | Alle tips over Mdina in Malta

Fontanella Tea Garden, Mdina | Malta & Gozo

Audiotour en wandelkaart
Wil je Mdina op eigen houtje ontdekken? Download dan de audiotour met handige kaart. Je loopt aan de hand van de kaart door de stad en bij 17 verschillende bezienswaardigheden kun je het commentaar van de audiotour aanzetten.

Stadswandeling Mdina
Heb je niet veel tijd en wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Mdina zien? Dan is het een leuk idee om met deze stadswandeling mee te gaan. In twee uur tijd kom je langs alle highlights van de stad en krijg je veel te horen over de interessante en veel bewogen geschiedenis.

Vilhena Gate
De Vilhena Gate is de grote stadspoort van Mdina en de officiële toegangspoort tot de stad. Hij is gebouwd in barokstijl en werd ontworpen door Charles François de Mondion. Leuk weetje: deze poort is gebruikt in de televisieserie Game of Thrones.

Park in de slotgracht
Als je, via de originele stadspoort, de stad inkomt, loop je er bijna aan voorbij. Het prachtige park dat is aangelegd in de slotgracht die ooit rondom Mdina lag. In de 15de eeuw werd de slotgracht aangelegd toen de Knights of St. John over het eiland regeerden (je leest hier meer over bij de weetjes over Malta), maar sinds kort is de gracht gedempt en zijn er honderden citrusbomen en een paar olijfbomen in geplant. Een heel bijzonder gezicht.

St. Paul’s kathedraal
Volgens de overlevering staat deze kathedraal op de plek waar de Romeinse gouverneur in 60 na Christus de apostel Paulus in Mdina verwelkomde. De originele kerk is verwoest door een aardbeving en deze Italiaans geïnspireerde kathedraal staat er sinds het begin van de 18de eeuw. Zo licht als de buitenkant van de kerk is, zo donker en stemmig is de binnenkant. De plafonds zijn voorzien van prachtige schilderwerken en het altaar is nog afkomstig uit de originele kerk. Samen met St. Paul’s Co-Cathedral in Valletta zijn deze twee katthedralen de belangrijkste kerken op Malta.

Cathedral Museum
Tegenover de kathedraal vind je het bijbehorende museum. Een bezoekje waard, want je kunt hier lithografieën van de Duitse Renaissance artiest Albrecht Dürer bewonderen. Maar er liggen ook Egyptische amuletten en munten uit de Romeinse tijd. Het gebouw waarin het museum is gevestigd, een prachtige huis uit de Barok is ook een plaatje.

National Museum of Natural History
Het National Museum of Natural History is één van de leukste musea op Malta. Het is gevestigd in het mooie Palazzo de Vilhena. De uitstallingen zijn misschien een beetje ouderwets, maar probeer daan doorheen te prikken, want de collectie is wel erg goed. Op de geologische afdeling krijg je uitleg over de landschappen op Malta en je kunt er tientallen interessante fossielen bekijken.

Palazzo Falson
Palazzo Falson is één van de mooi bewaard gebleven middeleeuwse villa’s in Mdina. Filantroop Olof Gollcher woonde hier tot en met 1962 en het huis is nu te bezoeken. Leuk, want de meeste historische gebouwen in het centrum van de stad worden nog gewoon bewoond, dus zie je niet zo snel van binnen. Je komt via de binnenplaats en de keuken in de woonstudio van Gollcher en kunt zijn enorme bibliotheek, slaapkamer en de bijbehorende kapel bezoeken. Ze zijn allemaal voorzien van prachtige tapijten en heel bijzondere kunst.

The Mdina Experience
Mdina heeft een ontzettend interessante geschiedenis. Van Arabieren en Romeinen tot de Knights of St. John. Deze tentoonstelling brengt de geschiedenis van de stad tot leven. Je krijgt een goed beeld van de belegeringen van de stad en het leven in de middeleeuwen. Als je een Malta Discount Card hebt, kun je gratis bij dit museum naar binnen.

Bezienswaardigheden in Rabat

Bezienswaardigheden Rabat, Malta | Alles over Rabat, Malta

Bezienswaardigheden Rabat, Malta | St. Paul's Catacomben

Bezienswaardigheden Rabat, Malta | St. Paul's Catacomben, Rabat

Bezienswaardigheden Rabat, Malta | St. Agathas Catacomben, Rabat

Bezienswaardigheden Rabat | Museum bij St. Agathas Catacomben, Rabat

Zoals gezegd heeft Mdina een fascinerend roerige geschiedenis. Het waren de Arabieren die de stad stichtten en buiten de stadsmuren begroeven zij de doden: in Rabat. Door volkeren die later in en om de stad woonden, werd Rabat ook zo gebruikt. Door Christenen, Joden en heidenen. Pas veel later werd Rabat ook een stad waar mensen daadwerkelijk wilden wonen. En de mooiste bezienswaardigheden in Rabat zijn ondergronds.

St. Paul’s Church 
Deze kerk werd aan het einde van de 17de eeuw gebouwd en de trappen leiden naar de mysterieuze grotten van St. Paulus. De apostel zou deze grotten hebben gebruikt om te bidden, nadat hij schipbreuk had geleden en op Malta aanspoelde. Het is een heel belangrijke kerk voor de Maltezen, maar ook voor buitenlandse gelovigen, dus overdag kan het erg druk zijn. Kom ‘s ochtends om uitgebreid rond te kunnen kijken.

St. Paul’s Catacombs
De St. Paul’s Catacombs worden zo genoemd, omdat ze vlakbij de gelijknamige kerk liggen, maar ze zijn veel ouder. De oudste catacomben dateren van de 3rde eeuw voor Christus. Naar schatting werden op deze plek 500 jaar lang mensen begraven. Je kunt nu verschillende catacomben bezoeken en er wordt goed uitgelegd wat er in de graven is gevonden en wie er, naar alle waarschijnlijkheid, begraven heeft gelegen. Heel interessant.

St Agatha’s Crypt & Catacombs
Maar misschien nog interessanter zijn St. Agatha’s Crypt & Catacombs. De meeste bezoekers slaan deze attractie over en dat is jammer. Als je met een rondleiding meegaat, kun je de ondergrondse kerk en crypte van St. Agatha bezoeken. Zij dook hier onder, nadat zij vanuit Sicilië was gevlucht. De frescoes zijn adembenemend en de graftombes zijn nog akelig goed intact. Bezoek ook zeker even het aangrenzende museumpje, met een keur aan interessante vondsten. Van Romeinse en Egyptische opgravingen, tot fossielen en mineralen.

Casa Bernard
Nadat Mdina uit haar voegen groeide in de 16de en 17de eeuw, werd ook Rabat een volwaardig kleine stad die zo goed als tegen Mdina aangroeide. Er staan dus minstens net zo veel mooie oude palazzo’s als in Mdina. Eén ervan is Casa Bernhard. Je kunt er mee met een rondleiding, gegeven door één van de eigenaren. Je komt er dan alles te weten over de geschiedenis van het huis en je mag de enorme collectie kunst, zilver en porselein bewonderen.

Restaurants in Mdina

Fontanella Tea Garden
De Fontanella Tea Garden is beroemd vanwege de taartjes en verschillende soorten thee. Maar stiekem is het uitzicht waarmee je je taartje verorberd vanaf het dakterras van dit restaurant nog beter. Je zit hier namelijk ontzettend hoog, aan de rand van de stad en je kijkt zo het hele eiland over.

Palazzo de Piro
Palazzo de Piro is verstopt in één van de prachtige nauwe steegjes van Mdina. Ooit was het een woonhuis, nu een museumpje en café. Je kunt hier even snel lunchen, maar neerploffen met een goede burger en een drankje en dan genieten van het uitzicht, is een veel beter idee.

Medina
Dit plaatje van een restaurant is gevestigd in een pand uit de middeleeuwen, met schitterende gewelfde plafonds en mooie haarden. Je dineert echter het lekkerst in de binnentuin waar je een keur aan Maltese, Italiaanse en Franse gerechten voorgeschoteld kunt krijgen. Ga, als je er zin in hebt, voor de Maltese klassiekers op de kaart, zoals konijn, kwartel of gestoofde octopus.

De Mondion
De Mondion is misschien wel het meest romantische restaurant van Malta. Dat kan zo maar te maken hebben met het feit dat het is gevestigd op het dakterras van een prachtig pand uit de 17de eeuw en dat het misschien wel het mooiste uitzicht van Malta heeft. Op het menu staan heel fijne gerechten, waar je wel even de portemonnee voor moet trekken.

Ta’Doni
Ta’Doni ligt in Rabat en is een perfecte plek voor de lunch. Je koopt hier namelijk ontzettend lekkere dikbelegde Maltese sandwiches. Maar er even gaan zitten met een goed glas Maltese wijn of craft beer, is ook aan te raden. Je kunt er een fijne borrelplank bij bestellen die je samen kunt delen.

Parruċċan Confectionery
Parruċċan Confectionery vind je aan 3 Triq San in Rabat en als je van zoetigheid houdt, moet je er simpelweg even langs. Al was het alleen maar om van de prachtige vintage etalage te genieten. Je koopt er de lekkerste Maltese zoetigheden, zoals nougat en vijgenbroodjes.

Hotels in Mdina

De bijnaam van Mdina is ‘The Silent City’ en dat is niet zo gek, want binnen de stadsmuren wonen maar 300 mensen. Dus als alle dagjesmensen aan het einde van de dag naar huis gaan, is het er heerlijk rustig. Dat alleen al is een reden om gewoon een nachtje in Mdina te blijven: dwaal ‘s avonds door de dromerige straatjes, schuif aan in één van de goede restaurants en geniet van een beetje (betaalbare) luxe in één van de hotels in Mdina.

The Xara Palace
Zonder twijfel het mooiste en leukste hotel in Mdina. Het hotel is gevestigd in een prachtig pand uit de 17de eeuw en vanaf het dakterras, waar je ‘s ochtends kunt ontbijten en ‘s avonds aanschuift voor het diner, heb je een waanzinnig uitzicht over het hele eiland. De kamers zijn ontegenzeggelijk gemoedelijk en comfortabel. Hier logeren is echt een traktatie.

Travel House
Bij Travel House in Rabat kun je voor een heel fijne prijs ontzettend genieten. De B&B is gelegen in een heel mooi historisch pand en heeft heel fijne kamers, met mooie mozaïekvloeren. Ook het dakterras is een fijne plek waar je ‘s avonds nog even kunt bijkomen met een drankje. Je wandelt binnen tien minuten naar zowel de bezienswaardigheden in Rabat als Mdina.

Maleth Inn
De Maleth Inn ligt in Rabat, en je wandelt zo naar zowel de bezienswaardigheden in Mdina als die in Rabat. De B&B biedt hele fijne kamers, voorzien van schitterende mozaïeken vloeren. Ook als je met vrienden of het gezin reist, is dit een goede optie, want er is een driepersoonskamer en een familiekamer.

Mdina & Rabat
Bewaar op Pinterest

Mdina & Rabat Malta | Alle tips over Mdina en Rabat op Malta

Lees meer over Mdina & Rabat