Mdina, Malta: tips en bezienswaardigheden

Mdina is misschien wel de mooiste stad van Malta en moet je zeker bezoeken tijdens je vakantie. De ommuurde stad ligt op het hoogste punt van het eiland. De stad heeft als bijnaam The Silent City en inderdaad, in de smalle straten tussen de hoge honingkleurige gebouwen hangt een mysterieuze sfeer. Dat moet je zelf eens beleven. Dwaal door Mdina, bewonder de bezienswaardigheden en kom alles te weten over de bijzondere geschiedenis.

Plan je bezoek aan Mdina

Mdina, Malta. Wat te doen in Mdina? Bekijk alle tips.

  • Vliegen naar Malta kan vanaf Schiphol, Eindhoven Airport en verschillende luchthavens in de grensstreek. Vergelijk vliegtickets Malta om te zien wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • De meeste hotels liggen net buiten Mdina, in Rabat. Maar ook binnen de muren zijn een paar parels te vinden. Bekijk hotels in Mdina en de aanraders hieronder.
  • Kom je met de huurauto naar de stad? Dan moet je buiten de stadsmuren parkeren. Dat kan druk zijn, dus kom op tijd in de ochtend of juist aan het einde van de middag.
  • Je reist snel en efficiënt met de bus naar Mdina. De bushalte vind je net even buiten het centrum.

Hotels in Mdina

Palazzo Bifora

Foto met dank aan Palazzo Bifora

Foto met dank aan Palazzo Bifora

Palazzo Bifora is een pareltje in het hart van de ommuurde stad. Het oude stadspaleis is enkele jaren terug met zeer veel zorg door de eigenaren gerenoveerd en omgetoverd tot een geweldig boetiekhotel. Overal in het hotel zie je nog oude details en hangt de sfeer van weleer, maar dan met beide benen in de 21ste eeuw. De kamers zijn een toonbeeld van comfort, met zalige bedden en mooie, kleurrijke details. Kers op de taart is het dakterras met zwembad. Heerlijk om af te koelen op een warme dag én te genieten van het geweldige uitzicht.

The Xara Palace

Foto met dank aan The Xara Palace

The Xara Palace is een begrip in Mdina. Het hotel is gevestigd in een oud palazzo en zodra je binnenstapt word je teruggevoerd naar de tijd van weleer. Alles is er tot in de puntjes verzorgd en aan alles is gedacht. De comfortabele kamers, met fijne bedden en authentieke details, de balkons met adembenemend uitzicht over Malta, het zwembad om bij te relaxen, het dakterras met gezellige bar en het uitmuntende restaurant. In The Xara Palace komt alles samen.

Wat te doen in Mdina

Mdina, Malta. Ontdek Mdina in Malta, bekijk alle tips

Mdina, Malta: wat te doen in Mdina? Ontdek de leukste Mdina bezienswaardigheden.

Achter de dikke stadsmuren van Mdina gaat maar liefst 4000 jaar geschiedenis schuil. De Feniciërs waren de eersten die een nederzetting maakten op het hoogste punt van Malta en zij noemden het Maleth, wat zoveel betekende als ’toevluchtsoord’ en aangezien je op dat hoogste punt eventuele vijanden goed kon zien aankomen, bleek de naam goed gekozen. Want de Romeinen en Ottomanen gebruiken de naam voor hetzelfde doeleinden. De Ottomanen bouwden de dikke verdedigingsmuren waar de stad nu zo bekend om is. En ook de Orde van St. John, de religieuze orde, die eeuwenlang regeerde over Malta, gebruikte de stad als uitzichtpunt en toevluchtsoord.

Mdina heeft als bijnaam The Silent City, een bijnaam die de stad kreeg, nadat Valletta in de 17de eeuw de hoofdstad van Malta werd en veel bewoner wegtrokken. Maar omdat de stad zo stevig ommuurd is en je tot vandaag de dag de geschiedenis in wandelt, zodra je in de stad komt, heeft Mdina nog steeds het mystieke van weleer. En op de een of andere manier zorgt dat ervoor dat bezoekers hun volume een paar standjes terug draaien. ’s Avonds, als de meeste dagjesmensen zijn vertrokken, hangt er een bijna zalvende sfeer in de stad. Heel bijzonder, alleen daarom zou je al eens een nachtje binnen de muren moeten logeren.

Mdina bezienswaardigheden

Stadswandeling Mdina

Stadswandeling Mdina Malta

Stadswandeling Mdina Malta

Ben je maar kort in Mdina en wil je toch alle mooie bezienswaardigheden zien? Of heb je wel de tijd, maar wil je gewoon meer te weten komen over de interessante geschiedenis van de stad? Dan is het een goed idee om mee te gaan met deze stadswandeling. Je wandelt met een lokale gids op rustig tempo door de stad en hoort de verhalen bij de mooiste paleizen, kerken en kloosters. Terwijl je je een weg door de smalle straatjes baant, word je eeuwen teruggezogen in de tijd. Ga je liever op eigen houtje op pad? Download dan deze audioguide, dan kun je bij elke bezienswaardigheid de uitleg beluisteren.

Vilhena Gate

Mdina bezienswaardigheden: Mdina Vilhena Gate

De Vilhena Gate is de grote stadspoort van Mdina en de officiële toegangspoort tot de stad. Hij is gebouwd in barokstijl en werd ontworpen door Charles François de Mondion. Leuk weetje: deze poort is gebruikt in de televisieserie Game of Thrones. Tot op de dag van vandaag is dit de enige toegangsweg tot de stad. Je mag er met de auto niet in, alleen de (enkele) bewoners van de oude stad hebben een ontheffing. Dat maakt van Mdina een heerlijke plek om rustig rond te struinen.

Park in de slotgracht

Mdina bezienswaardigheden: Mdina Ditch Garden

Als je, via de originele stadspoort, de stad inkomt, loop je er bijna aan voorbij. Het prachtige park dat is aangelegd in de slotgracht die ooit rondom Mdina lag. Het Park wordt in Malta de Mdina Ditch Garden genoemd. In de 15de eeuw werd de slotgracht aangelegd toen de Knights of St. John over het eiland regeerden (je leest hier meer over bij de weetjes over Malta), maar sinds een aantal jaar is de gracht gedempt en zijn er honderden citrusbomen en een paar olijfbomen in geplant. Een heel bijzonder gezicht.

St. Paul’s kathedraal

Wat te doen in Mdina, Malta? St. Paul's kathedraal | Malta & Gozo

Wat te doen in Mdina, Malta? St. Paul's kathedraal | Malta & Gozo

Volgens de overlevering staat de St. Paul’s kathedraal op de plek waar de Romeinse gouverneur in 60 na Christus de apostel Paulus in Mdina verwelkomde. De originele kerk is verwoest door een aardbeving en deze Italiaans geïnspireerde kathedraal staat er sinds het begin van de 18de eeuw. Zo licht als de buitenkant van de kerk is, zo donker en stemmig is de binnenkant. De plafonds zijn voorzien van prachtige schilderwerken en het altaar is nog afkomstig uit de originele kerk. Samen met St. Paul’s Co-Cathedral in Valletta zijn deze twee kathedralen de belangrijkste kerken op Malta.

Cathedral Museum

Mdina bezienswaardigheden, Cathedral Museum

Tegenover de kathedraal vind je het bijbehorende Cathedral Museum. Een bezoekje waard, want je kunt hier lithografieën van de Duitse Renaissance artiest Albrecht Dürer bewonderen. Maar er liggen ook Egyptische amuletten en munten uit de Romeinse tijd. Het gebouw waarin het museum is gevestigd, een prachtige huis uit de Barok is ook een plaatje.

National Museum of Natural History

Mdina bezienswaardigheden, National Museum of Natural History

Het National Museum of Natural History is één van de leukste musea op Malta. Het is gevestigd in het mooie Palazzo de Vilhena. De uitstallingen zijn misschien een beetje ouderwets, maar probeer daan doorheen te prikken, want de collectie is wel erg goed. Op de geologische afdeling krijg je uitleg over de landschappen op Malta en je kunt er tientallen interessante fossielen bekijken.

Palazzo Falson

Mdina bezienswaardigheden, Palazzo Falson

Palazzo Falson is één van de mooi bewaard gebleven middeleeuwse villa’s in Mdina. Filantroop Olof Gollcher woonde hier tot en met 1962 en het huis is nu te bezoeken. Leuk, want de meeste historische gebouwen in het centrum van de stad worden nog gewoon bewoond, dus zie je niet zo snel van binnen. Je komt via de binnenplaats en de keuken in de woonstudio van Gollcher en kunt zijn enorme bibliotheek, slaapkamer en de bijbehorende kapel bezoeken. Ze zijn allemaal voorzien van prachtige tapijten en heel bijzondere kunst.

The Mdina Experience

Foto met dank aan The Mdina Experience

Mdina heeft een ontzettend interessante geschiedenis. Van Arabieren en Romeinen tot de Knights of St. John. The Mdina Experience brengt de geschiedenis van de stad op een interactieve en leuke manier tot leven. Je krijgt een goed beeld van de belegeringen van de stad, het leven in de middeleeuwen, maar ook over de bijzondere positie die Malta in de Tweede Wereldoorlog had.

Rabat

Rabat, Malta

Rabat en Mdina worden vaak in één aden genoemd. Het zijn twee afzonderlijke plaatsjes, maar zijn door de eeuwen heen tegen elkaar aangegroeid. Zodra je door de stadspoort Mdina uitloopt, wandel je eigenlijk meteen Rabat binnen. Een heel fraai stadje, met typisch Maltese architectuur en héél bijzondere bezienswaardigheden, zoals St. Paul’s Catacomben en Domus Romana. Rabat heeft een totaal ander karakter dan Mdina en is juist daarom zo leuk om even te zien. Je kunt aan bezoek aan Mdina en Rabat prima met elkaar combineren.

Restaurants Mdina

Fontanella Tea Garden

Foto met dank aan Fontanella Tea Garden

De Fontanella Tea Garden behoort stiekem gewoon tot één van de mooiste bezienswaardigheden in Mdina. Het restaurant is beroemd vanwege de taartjes en verschillende soorten thee. Maar stiekem is het uitzicht waarmee je je taartje verorberd vanaf het dakterras van dit restaurant nog beter. Je zit hier namelijk ontzettend hoog, aan de rand van de stad en je kijkt zo het hele eiland over. Prachtig. Ben je te laat voor de koffie, schuif dan gerust aan voor de lunch of een borrel met een flinke borrelplank aan het einde van de middag.

Fontanella Wine Bar & Bistro – Vinum

Foto met dank aan Fontanella Wine Bar & Bistro - Vinum

Fontenalle heeft ook een wijnbar, Fontanella Wine Bar & Bistro – Vinum, en aangezien de tea room zo’n succes is, weet je bijna zeker dat je hier ook geweldig zit. Na een dag Mdina ontdekken is het echt een goed plan om hier neer te ploffen, een goed glas wijn of één van de heerlijk cocktails te bestellen met een enorme borrelplank erbij. Of je gaat meteen voor het diner, want er staan heerlijke pasta’s, salades en pizza’s op het menu.

Medina

Foto met dank aan Medina

Medina is een plaatje van een restaurant. Het is gevestigd in een pand uit de middeleeuwen, met schitterende gewelfde plafonds en mooie haarden. Je dineert echter het lekkerst in de binnentuin waar je een keur aan Maltese, Italiaanse en Franse gerechten voorgeschoteld kunt krijgen. Ga, als je er zin in hebt, voor de Maltese klassiekers op de kaart, zoals konijn, kwartel of gestoofde octopus. Reserveren is wel een must.

Bacchus

Foto met dank aan Bacchus

Bacchus is populair bij zowel lokale bewoners als toeristen en als je ook maar één blik op het menu werpt, wil je meteen een tafeltje reserveren. Het restaurant is gevestigd in een bijzonder historisch gebouw, namelijk een kruitopslag. Op de kaart staan lekkere Maltese gerechten, maar ook heel mooie visgerechten. Er wordt met de seizoenen mee gekookt en de kaart wisselt geregeld.

De Mondion

Foto met dank aan De Mondion

De Mondion is misschien wel het meest romantische restaurant van Malta. Dat kan zo maar te maken hebben met het feit dat het is gevestigd op het dakterras van The Xara Palace, dat is gevestigd in een een prachtig pand uit de 17de eeuw en dat het misschien wel het mooiste uitzicht van Malta heeft. Op het menu staan heel fijne gerechten, waar je wel even de portemonnee voor moet trekken, maar het restaurant heeft dan ook accolades gekregen van Michelin.

Mdina bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Mdina, Malta: de leukste dingen om te doen in Mdina, Malta.

Mdina bezienswaardigheden. Bekijk de leukste dingen om te doen in Mdina, Malta.

Meer steden op Malta

Scroll naar boven