Valletta

De mooiste plaatsen op Malta: Valletta. Bekijk alle bezienswaardigheden Valletta | Malta & Gozo

Valletta is de hoofdstad van Malta en mag zich de kleinste hoofdstad van Europa noemen. Maar voor Valletta geldt zeker: klein maar fijn. De stad is een echte must-see tijdens je vakantie op Malta. Vergaap je aan de prachtige gekleurde balkons, bezoek één van de mooie musea in de stad, ga naar een festival en plof neer op één van de vele terrasjes. Bekijk alle tips over Valletta.

Bezienswaardigheden Valletta, tips. Bekijk alles over Valletta, Malta | Malta & Gozo

Wat is er te doen in Valletta, Malta? Bekijk alle tips over Valletta, Malta | Malta & Gozo

Valletta: hoe kom je er?

  • Logeer je in Sliema? Dan kun je heel gemakkelijk de ferry naar Valletta pakken. Deze vaart ongeveer elke 20-30 minuten en kost slechts een paar Euro. Vanaf de haven loop je binnen een paar minuten naar het centrum van de stad.
  • Waar je ook logeert op Malta, met bijna elke bus kun je wel in Valletta komen. Er is een groot busstation aan de rand van het oude centrum. Een kaart kost €2 en is 2 uur geldig. Bekijk de dienstregeling en routes van de bussen.
  • Het is heel gemakkelijk en leuk om Malta met de Hop on hop off bus te bekijken. Zowel de Hop on hop off langs de zuidelijke als noorderlijke route komen in de hoofdstad van Malta.

Valletta bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Valletta, Malta. Sint Johns Co Cathedral | Malta & Gozo

Bezienswaardigheden Valletta, Malta. National Archeology Museum | Malta & Gozo

Bezienswaardigheden Valletta, Malta. Fort St. Elmo, Valletta | Malta & Gozo

Bezienswaardigheden Valletta, Upper Barrakka Gardens | Malta & Gozo

Sint Johns Co. Catedral
Ontdek deze kathedraal tijdens je bezoek aan Valletta, het is beslist het hoogtepunt. De kerk werd opgetrokken in barokstijl en is het summum van overdaad: overal fresco’s, goudblad en pluche. Het is bijna overweldigend. Pak een audioguide mee bij de ingang, dan kun je bij alle bezienswaradigheden even beluisteren waar je precies naar kijkt. Het mooiste is het schilderij van Johannes de Doper, van Caravaggio.

National Archeology Museum
Malta heeft een ontzettend rijke geschiedenis, er zijn vondsten gedaan van maar liefst 7000 jaar oud. Zo zijn er megalithische tempels op Malta te vinden van 5000 en 3000 jaar voor Christus. Er zijn potten, gebruiksvoorwerpen, maar ook bijzondere beelden van duizenden jaren oud gevonden en deze zijn in dit museum te bewonderen. Een aanrader.

Fort St. Elmo
Eeuwenlang werd Malta door de ridderorde van Sint John geregeerd (je leest er meer over in dit artikel met leuke feitjes over Malta). Zij bouwden dit fort aan de rand van Valletta ter verdediging van de stad. Je kunt gratis op de vesting rondlopen, maar het is ook interessant om het oorlogsmuseum dat in het fort is gevestigd even te bezoeken. Aangezien Malta altijd een buffer tussen west en oost is geweest, is een bezoek aan dit museum een soort Maltese geschiedenisles (maar dan leuk, met goede exposities).

Barraka Gardens
Deze lommerrijke tuinen (er zijn tuinen beneden en boven) zijn een fijne plek om even in de schaduw te zitten en over de stad uit te kijken. Je kunt er bovendien veel bijzondere planten en bomen zien, zoals pistache bomen. Een gigantische lift verbindt de lager met de hoger gelegen tuinen.

Saluting Battery
De kanonnen staan hier al bijna 500 jaar en sinds een eeuw is het de gewoonte om om 12 uur ‘s middags een saluutschot af te vuren. Leuk om even te zien.

Gratis stadswandeling
Heb je niet veel tijd en wil je toch het beste van de stad zien? Dan is deze gratis stadswandeling een goed idee. In slechts een paar uur kom je met een gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Valletta, zoals de kathedraal, de Opera en de mooiste straten van Valletta.

Pinto Wharf
Pinto Wharf wordt ook wel de Valletta Waterfront genoemd. Vroeger was dit nogal een vervallen werf vol met pakhuizen, maar sinds het een tijdje geleden is opgeknapt is het echt een leuke trekpleister vol met gezellige restaurants en bars. Ook de cruiseschepen meren hier aan. Een perfecte plek om een terrasje te pakken.

Uit eten in Valletta

Uit eten in Valletta, Malta: Rubino (foto met dank aan Rubino) | Malta & Gozo

Uit eten in Valletta, Malta: craft beer 67 Kapitali (foto met dank aan 67 Kapitali) | Malta & Gozo

Uit eten in Valletta, Malta: Tal Kaptan (foto met dank aan Tal Kaptan) | Malta & Gozo

Uit eten in Valletta, Malta: The Bridge Bar, Valletta | Malta & Gozo

Ġugar
Je vindt dit café vlakbij Fort St. Elmo en het is een populaire plek waar locals graag komen. De sfeer is er gezellig en informeel en het decor bestaat uit vintage meubels, veel boeken en bordspelletjes. Je kunt er af en toe ook knusse optredens bijwonen.

Guzé
Uit eten bij Guzé is een Mediterraans feestje. Bestel carpaccio van verse vis, octopus, schelpjes of een Maltese favoriet: konijn, op verschillende manieren klaargemaakt. Ga je in het weekend, dan is reserveren aan te raden.

Rubino
Als je naar de oude façade kijkt, lijkt het alsof er bij Rubino al decennia lang niets veranderd is. Laat je naar binnen lokken, geniet van het knusse interieur en bestel traditonele Maltese kost en de lekkerste toetjes van de stad.

Tal Kaptan
Dit restaurant ligt aan de hippe Waterfront en alleen het terras, waar je lekker mensen kunt kijken, is al een reden voor een bezoek. En als je dan toch lekker zit, bestel dan meteen een pizza waar Tal Kaptan bekend om is.

67 Kapitali
Houd je van craft beer? Schuif dan aan bij 67 Kapitali, de enige plek op Malta waar je zowel Maltees craft beer kunt drinken als lekkere biertjes uit het buitenland. Het café is heel gezellig en het personeel helpt je kiezen als je daar zelf moeite mee hebt.

Caffee Cordina
De hele dag door je zie de locals hier naar binnen wippen om snel een espresso te drinken, terwijl de toeristen er heerlijk op het terras zitten en mensen kijken. Daar leent Cordina zich namelijk prima voor. Je bestelt er lekkere gebakjes en ijsjes.

The Bridge Bar
Deze bar is gelegen op één van de mooiste plekken van de stad, in één van de mooiste pandjes van de stad, gekenmerkt door de mooie rode balkons. Doordeweeks is het een gewone kroeg, maar in het weekend kun je er genieten van live muziek.

Loop Bar
Deze bar ligt in één van die typische, smalle en knusje straatjes van de stad. En de bar zelf is al even authentiek. Het originele Art Deco interieur is weer in ere hersteld, inclusief prachtige vintage meubels. Het is een leuke plek om buiten te eten.

Tico Tico
De buurman van Loop Bar en al minstens zo gezellig. Binnen staan of zitten bij Tico Tico lijkt vrijwel onmogelijk, het is altijd zo druk dat iedereen gewoon lekker buiten staat te kletsen aan een tafeltje, met een drankje in de hand. Doe gewoon mee!

Str.Eat
Dit restaurant heeft tafeltjes met uitzicht op één van de mooiste pleinen van Valletta. Je kunt er prima terecht voor een goede lunch of fijn diner. Maar Str.Eat staat vooral bekend vanwege de enorme keuze aan whisky’s en organiseert regelmatig proeverijen. De cocktailkaart mag er ook zijn, trouwens.

Hotels en appartementen in Valletta

Hotel Luciano
Een geweldig hotel op een, zo mogelijk, nog betere locatie: naast St. Johns Co Cathedral aan een prachtig plein. Het hotel is gevestigd in een heel bijzonder historisch pand. Binnen enkele minuten loop je naar alle bezienswaardigheden van de stad. Alle kamers zijn anders ingericht, maar wel heel comfortabel, met originele details en mooie antieke meubels.

19 Rooms
Wil je heerlijk en comfortabel logeren? Dan moet je zeker een kamer boeken in boetiekhotel 19 rooms. De kamers zijn enorm ruim, hebben mooie houten vloeren en heel fijne badkamers. Je wandelt binnen een paar minuten naar het strand en alle bezienswaardigheden van Valletta.

Valletta G House
Alleen al vanwege de schitterende mozaïken vloeren zou je bij deze B&B willen logeren. De B&B is gelegen in een prachtig traditioneel huisje in Valletta, met lichtblauw geschilderde deuren en balkons. Binnen zijn de traditionele elementen bewaard gebleven, maar het huisje is wel van alle gemakken voorzien en ontzettend comfortabel. Je bent bovendien zo op het strand.

Lees meer over Valletta