Valletta, Malta: tips en bezienswaardigheden

Tijdens je vakantie in Malta mag je de hoofdstad Valletta natuurlijk niet missen. Het is de kleinste hoofdstad van Europa, maar wel een heel bijzondere. De stad is echt een plaatje, met smalle straatjes, honingkleurige gebouwen en bontgekleurde balkons. Heerlijk om doorheen te dwalen. Bovendien zijn er genoeg leuke bezienswaardigheden in Valletta en een heleboel restaurants om je wel een paar dagen zoet te houden. Benieuwd? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Valletta, Malta.

Plan je bezoek aan Valletta

  • Je vliegt in ongeveer 3 uur naar Malta. Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks naar Malta, bijvoorbeeld met AirMalta vanaf Schiphol of met Ryanair vanaf Eindhoven. Ook vanaf Brussel wordt rechtstreeks gevlogen op Malta. Vergelijk vliegtickets Malta en bekijk wat handig en voordelig voor je uitpakt.
  • Vier je vakantie in Sliema? Dan kun je heel gemakkelijk de ferry naar Valletta pakken. Deze vaart ongeveer elke 20-30 minuten en kost slechts een paar Euro. Vanaf de haven loop je binnen een paar minuten naar het centrum van de stad.
  • Waar je ook logeert op Malta, met bijna elke bus kun je wel in Valletta komen. Er is een groot busstation aan de rand van het oude centrum. Een kaart kost €2 en is 2 uur geldig. Bekijk de dienstregeling en routes van de bussen.
  • Logeren in Valletta? Doen! Er zijn geweldige hotels in Valletta, hieronder staat een aantal favorieten op een rij.

Hotels in Valletta

Palazzo Rosaria Boutique Hotel

Foto met dank aan Palazzo Rosaria Boutique Hotel

Het Palazzo Rosaria Boutique Hotel is prachtig gelegen, in één van de fraaie traditionele gebouwen van de hoofdstad. De ligging is perfect, binnen enkele minuten wandel je vanuit dit hotel naar alle belangrijke bezienswaardigheden in Valletta. Sommige kamers hebben een eigen terras, waar je van een drankje geniet terwijl je geniet van het uitzicht over de stad. Andere kamers hebben toegang tot een typisch Maltees, kleurig balkon.

Hotel Casa Ellul

Foto met dank aan Hotel Casa Ellul

Hotel Casa Ellul is zo’n hotel waar je incheckt en met een heleboel tegenzin een paar dagen later weer vertrekt. Het is er heerlijk. De kamers zijn licht, voorzien van prachtige tegelvloeren en mooie traditionele meubels. Elke kamer heeft wat wel bijzonders: een lekker zitje, een bad op pootjes of zelfs een terras met bubbelbad. De ligging is ook top: in hartje stad, op loopafstand van alle leuke cafés, restaurants en de mooiste bezienswaardigheden in Valletta.

Osborne Hotel

Foto met dank aan het Osborne Hotel

Het Osborne Hotel heeft als één van de weinige hotels in het hart van Valletta een zwembad en daarom alleen al heeft het hotel een streepje voor. In Malta is het een groot deel van het jaar lekker warm en dan is er niets lekkerders dan een frisse duik aan het einde van de middag. De kamers zijn licht en ruim, de perfecte plek om even helemaal tot rust te komen.

Wat te doen in Valletta

Valletta werd gesticht door de Orde van Sint-Jan (the Knights of St. John), een Europese religieuze orde die Malta regeerde om het land een buffer te laten vormen tegen de Ottomaanse dreiging vanuit het oosten. De orde stichtte de stad op een landtong en het moest ‘een stad door gentlemen en voor gentlemen’ worden. En dat is behoorlijk goed gelukt. Valletta is een toonbeeld van 16de-eeuwse elegantie en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst omdat het één van de meest historische, geconcentreerde plekken ter wereld is. Valletta heeft een heleboel leuke bezienswaardigheden, maar is ook een perfecte plek om de rest van Malta beter te leren kennen.

Bezienswaardigheden Valletta

Stadswandeling Valletta

Wat te doen in Valletta? Stadswandeling Valletta

Ben je maar kort in de stad en wil je toch alle mooie bezienswaardigheden in Valletta zien? Ga dan mee met een stadswandeling door deze bijzondere stad. Ook als je wat langer in Valletta bent, is het leuk om mee te gaan. Want deze stad heeft zo’n bijzondere geschiedenis, daar wil je meer van weten. Je ontdekt de beroemde paleizen en tuinen van de stad, maar duikt ook verschillende bijzondere straatjes in en bezoekt ook een aantal goed verborgen bezienswaardigheden van de stad.

Fietsen in Valletta

Fietsen in Valletta, foto met dank aan Baja Bikes

Ben je in het voor- of najaar in de stad en wil je Valletta en de directe omgeving op een leuke manier leren kennen? Ga mee fietsen in Valletta. Je gaat met een lokale gids op pad die je allerlei leuke weetjes of Valletta en Malta kan vertellen. Je begint in de hoofdstad, waar je een aantal bekende bezienswaardigheden in Valletta ziet, zoals St John’s Kathedraal, Grandmasters Palace en Fort St Elmo. Maar vervolgens pak je de veerboot naar The Three Cities en is het tijd om deze bijzondere plekken te ontdekken. Genieten.

Sint Johns Co. Catedral

Valletta, Malta: kathedraal

Ontdek de Sint Johns Co. Catedral tijdens je bezoek aan Valletta, het is beslist het hoogtepunt. De kerk werd opgetrokken in barokstijl en is het summum van overdaad: overal fresco’s, goudblad en pluche. Het is bijna overweldigend. Pak een audioguide mee bij de ingang, dan kun je bij alle bezienswaradigheden even beluisteren waar je precies naar kijkt. Het mooiste is het schilderij van Johannes de Doper, van Caravaggio.

Grandmaster Palace

Valletta, Malta: Grandmaster Palace

Sinds Valletta de hoofdstad van Malta is, zetelde de regering in het Grootmeesterspaleis. Het werd in de 16de eeuw gebouwd en is net zoals de rest van Valletta een fraai staaltje barok. Vandaag de dag huist de regering in een moderner regeringsgebouw en kun je het Grandmaster Palace bezoeken. Bewonder de lommerrijke binnentuinen, de staatsappartementen, de wapenkamer en de ambassadeurslounge die nog altijd een ceremoniële functie kent.

National Archeology Museum

Bezienswaardigheden Valletta, National Archeology Museum

Malta heeft een ontzettend rijke geschiedenis, er zijn vondsten gedaan van maar liefst 7000 jaar oud. Zo zijn er megalithische tempels op Malta te vinden van 5000 en 3000 jaar voor Christus. Er zijn potten, gebruiksvoorwerpen, maar ook bijzondere beelden van duizenden jaren oud gevonden op deze plekken en deze zijn in het National Archeology Museum te bewonderen. Een bezoekje geeft je een heel goed beeld van de markante geschiedenis van Malta.

Balkons van Valletta

Valletta bezienswaardigheden, Balkons van Valletta

Ze hangen aan grote regeringsgebouwen en aan kleine appartementen: de balkons van Valletta, misschien zijn de balkons zelfs wel de meest interessante bezienswaardigheid van de stad. De eerste balkons sierden de gebouwen aan het einde van de 17de eeuw, toen balkons helemaal in de mode waren tijdens de Barok. Met een balkon kon een bewoner van een huis aan de buitenkant al laten zien tot welke sociale klasse hij behoorde. De weelderige balkons sieren dan ook de oude palazzos en de huizen van de edelen, terwijl de minder goed bedeelden het met een simpelen houten balkon moesten doen, dat vaak wel in mooie kleuren werd geschilderd.

Fort St. Elmo

Valletta bezienswaardigheden, Fort St. Elmo

Eeuwenlang werd Malta door de ridderorde van Sint John geregeerd (je leest er meer over in dit artikel met leuke feitjes over Malta). Zij bouwden Fort St. Elmo aan de rand van Valletta ter verdediging van de stad. Je kunt gratis op de vesting rondlopen, maar het is ook interessant om het oorlogsmuseum dat in het fort is gevestigd even te bezoeken. Aangezien Malta altijd een buffer tussen west en oost is geweest, is een bezoek aan dit museum een soort Maltese geschiedenisles (maar dan leuk, met goede exposities).

Barrakka Gardens

Valletta, Malta: Barrakka Gardens

De Barrakka Gardens zijn lommerrijke tuinen (er zijn tuinen beneden en boven) en een fijne plek om even in de schaduw te zitten en over de stad uit te kijken. Je kunt er bovendien veel bijzondere planten en bomen zien, zoals pistache bomen. Een gigantische lift verbindt de lager met de hoger gelegen tuinen.

Saluting Battery

Valletta, Malta: Saluting Battery

De Saluting Battery is één van meest opvallende bezienswaardigheden in Valletta. De kanonnen staan hier al bijna 500 jaar en sinds ongeveer een eeuw is het de gewoonte om om 12 uur ’s middags een saluutschot af te vuren. Leuk om even te zien.

Valletta Waterfront

Valletta, Malta: Valletta Waterfront

Pinto Wharf wordt ook wel de Valletta Waterfront genoemd. Vroeger was dit nogal een vervallen werf vol met pakhuizen, maar sinds het een tijdje geleden is opgeknapt is het echt een leuke trekpleister vol met gezellige restaurants en bars. Ook de cruiseschepen meren hier aan. Een perfecte plek om een terrasje te pakken.

Parlement van Malta

Bezienswaardigheden in Valletta, Parlement van Malta

Tussen alle moderne pracht en praal is het Parlement van Malta een bijzondere moderne verschijning. Van oudsher zetelde het parlement in het Paleis van de Grootmeesters, maar dat heeft nu alleen nog maar een ceremoniële functie. Vandaag de dag zetelt de maltese regering in dit bijzondere, fraaie moderne gebouw. De architectuur is beslist opvallend, maar dankzij de kleur van de steen valt het helemaal niet uit de toon. Bijzonder om te zien.

Teatru Manoel

Bezienswaardigheden Valletta, Teatru Manoel

Teatru Manoel is gevestigd in één van de prachtige gebouwen van Valletta, opgetrokken in laat-renaissance stijl, en is één van de oudste theaters in Europa. Het theater wordt gezien als het nationaal theater van de stad en het Maltese Filharmonisch Orkest noemt het theater haar thuis. Binnen is het theater een wonder van rococo en zijn nog veel originele elementen te zien. Het theater in Valletta heeft een geweldige akoestiek. Je kunt natuurlijk een voorstelling bijwonen om het theater te bezoeken, maar er is ook een klein museum waarin je mooie, historische kostuums kunt bekijken.

Restaurants Valletta

Ġugar

Foto met dank aan Ġugar | Malta & Gozo

Ġugar ligt vlakbij Fort St. Elmo en het is een populaire plek waar locals graag komen. De sfeer is er gezellig en informeel en het decor bestaat uit vintage meubels, veel boeken en bordspelletjes. Je kunt er af en toe ook optredens bijwonen. Het is de perfecte plek voor een kop koffie of een drankje ’s middags of ’s avonds.

Guzé

Foto met dank aan Guzé | Malta & Gozo

Wil je heel fijn uit eten in Valletta? Op naar Guzé, want daar is het eten Guzé een Mediterraans feestje. Bestel carpaccio van verse vis, octopus, schelpjes of een Maltese favoriet: konijn, op verschillende manieren klaargemaakt. Er wordt met de seizoenen meegekookt, dus je wordt telkens weer verrast. Ga je in het weekend, dan is reserveren aan te raden.

Rubino

Foto met dank aan Rubino | Malta & Gozo

Als je naar de oude façade kijkt, lijkt het alsof er bij Rubino al decennia lang niets veranderd is. Laat je naar binnen lokken, geniet van het knusse interieur en bestel traditonele Maltese kost, typische Engelse gerechten en de lekkerste toetjes van de stad.

Caffee Cordina

Foto met dank aan Caffee Cordina | Malta & Gozo

Caffee Cordina is een begrijp in Valletta, bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Achter de klassieke gevel gaat een heel fijn restaurannt schuil. Je zier hier de hele dag door locals hier naar binnen wippen om snel een espresso te drinken (dus doe dat vooral ook), terwijl de toeristen op het heerlijke terras zitten om mensen te kijken. Of je nu zin hebt in koffie met zoetigheid, een broodje voor de lunch of een eerlijke maaltijd, bij Caffee Cordino zit je goed. Het is trouwens ook een goede plek om tijdens het ontdekken van Valletta een ijsje te halen.

The Bridge Bar

Restaurants Valletta, The Bridge Bar | Malta & Gozo

The Bridge Bar is gelegen op één van de mooiste plekken van de stad, in één van de mooiste pandjes van de stad, gekenmerkt door de mooie rode balkons. Overdag is het er nog rustig, maar vanaf het einde van de middag komen de tafeltjes op de brug en dan is het één van de leukste plekken om te zitten met een goed glas wijn en één van de boordevolle borrelplanken. In het weekend geniet je er regelmatig van live muziek.

Tal Kaptan

Restaurants Valletta, Tal Kaptan | Malata & Gozo

Tal Kaptan ligt aan de hippe Waterfront en alleen het terras, waar je lekker mensen kunt kijken, is al een reden voor een bezoek. En als je dan toch lekker zit, bestel dan meteen een pizza waar Tal Kaptan bekend om is.

67 Kapitali

Foto met dank aan 67 Kapitali | Malta & Gozo

Als het warm is in Valletta is er geen betere plek om aan te schuiven dan bij 67 Kapitali. Het is één van de weinige plekken in Malta waar je zowel Maltees craft bier als buitenlandse bieren kunt drenken. En als je niet kunt kiezen, helpt het vriendelijke personeel je er wel bij. Bestel er ook een broodje of een borrelplank bij.

Wat te doen in Valletta?
Bewaar op Pinterest

Valletta, Malta. Wat te doen in Valletta? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Valletta | Malta & Gozo

Valletta, Malta. Wat te doen in Valletta? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Valletta | Malta & Gozo

Meer steden op Malta

Scroll naar boven