Gozo

De mooiste dorpjes op Gozo

Gozo: de mooiste dorpjes op Gozo

Gozo staat bekend vanwege de serene rust. Het is dé ideale plek om te komen als je de drukte van alle dag achter je wilt laten om te genieten op een dromerig eiland. Op Gozo vind je eigenlijk nauwelijks grote plaatsen. Zelfs de hoofdstad Victoria (Rabat) is maar een bescheiden stadje. Wat Gozo wel te over heeft is mooie dorpjes. Bekijk de mooiste dorpjes op Gozo.

De 6 mooiste dorpjes van Gozo

Gharb

Gharb betekent ‘west’ en het is dan ook het meeste westelijk gelegen dorpje van Gozo. Op de weg van Victoria naar Gharb kom je een aquaduct tegen dat de Britten halverwege de 19de eeuw bouwden om water van Ghar Ilma naar Rabat te krijgen. Je ziet op dezelfde weg ook nog een prachtige oude molen, die tal-Qasam heet.

De mooiste dorpjes van Gozo: Gharb

Zodra je het dorp Gharb binnen komt, zie je twee kleine musea. Het ene is het woonhuis van Karmni Grima. Een deze dame is de heilige Maria ooit verschenen en hierdoor staat de Basiliek van Ta’Pinu nu vlak buiten het dorp prachtig te wezen. Even verderop staat nog een folklore museum.

Gharb is bovendien het dorpje op Gozo met de meest perfecte kerk van Gozo, met schitterende beeldhouwwerken binnen en buiten de kerk. Bezoek ook de kapel van martelaar Sint Dimitri, dit is een prachtig stuk Gharb.

Ghasri

Ghasri is het kleinste dorpje van Gozo en je kunt het dorp herkennen aan de vuurturen die zo’n 180 meter boven zeeniveau uit torent. Ook Ghasri heeft een eigen bijzondere kerk, die aan het begin van de vorige eeuw is gebouwd. Volg ook de weg naar Wied il-Ghasri, waar een strandje tussen de kliffen ligt. Dit is één van de mooiste plekken op Gozo en ook een heerlijke plek om te snorkelen of zwemmen.

De mooiste dorpjes van Gozo: Ghasri

Qala

Qala is het meest oosterlijke dorpje van Gozo en Qala betekent ‘veilige haven’. In en rond Qala vind je nog een paar traditionele molen, waarvan er niet zo veel meer over zijn op Gozo. Het centrale plein van Qala is overdag slaperig, maar ‘s avonds gaan de restaurants en cafés open en is het een gezellige boel. Vanaf Qala kun je heel gemakkelijk naar Hondoq Bay wandelen, één van de kleine zandstranden van Gozo. Hier kun je heerlijk zwemmen. Je kunt er ook duikspullen huren of een motorbootje om zelf naar de Blue Lagoon te pruttelen.

De mooiste dorpjes van Gozo: Qala, Hondoq Bay

Nadur

De naam Nadur betekent ‘de wacht houden’ en dat was precies de functie van dit dorpje, aangezien het op een heuvel ligt. De Ta’Sopu wachttoren, uit 1667, is precies voor dit doeleinde gebouwd. De St. Peter en St. Paul kerk is het middelpunt van het dorp. Wandel er even naar binnen, want de hele kerk is opgetrokken uit marmer. Vlakbij het dorpsplein vind je het Gozo Maritime Museum.

De mooiste dorpjes op Gozo: Nadur

Xlendi

Xlendi is een traditioneel vissersdorpje en ook een populaire badplaats op Gozo. Xlendi is één van de mooiste dorpjes op Gozo en zonder twijfel ook he meest romantische. Een beeld van Sint Andreas staat nog altijd bij het haventje om als patrooheilige van de vissers de boten veilig terug naar de haven te laten keren. Wanneer alle bootjes in de haven liggen, is het een vrolijk en kleurrijke bedoening.

Rondom Xlendi liggen kliffen die je kunt beklimmen. Aangezien Xlendi een leuke badplaats is, kun je hier ook een behoorlijk aantal hotels en restaurants vinden, net als een paar duikscholen. Lees meer over een strandvakantie Gozo, Xlendi.

De mooiste dorpjes van Gozo: Xlendi

Zebbug

Zebbug ligt in het noorden van het eiland en de naam van dit dorpje op Gozo is afgeleid van het Maltese word voor olijven. Het dorpje is gebouwd op twee heuvels, zodat je er van een geweldig uitzicht over zowel het eiland als de zee kunt genieten. Je kunt wederom genieten van een mooie kerk in het dorp. Er wordt gezegd dat het stralende gezicht van de heilige Maagd in de kapel een beetje verbleekt als er natuurgeweld op komst is. Zebbug is het dorpje op Gozo waar kant wordt gemaakt, stoffen worden geweven en prachtige wollen dekend worden gemaakt. Maar Zebbug is vooral bekend vanwege de eeuwenoude zoutpannen aan de kust.

De mooiste dorpjes van Gozo: Zebbug

Vakantie in de mooiste dorpjes op Gozo

Gharb, Carnini Farmhouses

Vakantie vieren in de mooiste dorpjes op Gozo is echt een traktatie. Er is zulke mooie accommodatie te vinden op Gozo. Een goed voorbeeld daarvan is Carnini Farmhouses, vlakbij Gharb. Neem een duik in het heerlijke zwembad, terwijl je over het dorpje uitkijkt. Zwemmen met een view! En daarna natuurlijk een drankje op het terras. Farmhouses is een beetje een understatement, want Carnini biedt heel fijne villa’s voor 2 tot en met 6 personen. Vanaf de villa kun je zo naar Gharb wandelen. Lees meer over Carnini Farmhouses.

Carnini Farmhouses, Gharb Gozo

Villagg Tal Fanal

Villagg Tal Fanal ligt heerlijke relaxt, vlakbij Ghasri. Je loopt binnen een paar minuten naar het dorpje, waar je winkeltjes en restaurantjes vindt. De appartementen zijn allemaal licht en een tikkie traditioneel ingericht, en zonder uitzondering comfortabel. Ze zijn rond het zwembad gesitueerd, dus je bent nooit meer dan een paar stappen van een frisse duik verwijderd. Lees meer over Villag Tal Fanal.

Villag Tal Fanal, Ghasri Gozo

De mooiste dorpjes van Gozo ontdekken

  • Er rijdens bussen op Gozo en deze komen allemaal wel door deze dorpjes. Maar je bent wel even bezig. De bussen rijden niet al te vaak en ze rijden allemaal door Victoria, waar je dan eerst heen moet om over te stappen. Het kan, maar efficiënt is het niet.
  • Handiger is het om voor een paar dagen of tijdens je hele verblijf op Gozo een auto te huren. Je hebt dan alle vrijheid om de dorpjes op Gozo op je gemakje te ontdekken. Het eiland is niet groot, dus in één dag kun je er al heel wat (zo niet allemaal) zien. Een auto huren op Gozo? Reserveer van te voren online, want het wagenpark op Gozo is beperkt.
  • Hoe kom je op Gozo? Allereerst vlieg je op Malta, want Gozo heeft geen eigen vliegveld. Vliegticktets Malta hoeven trouwens helemaal niet duur te zijn. Vervolgens reis je met de bus of de huurauto naar Cirkewwa waar je met de veerboot naar Gozo vaart. Van te voren reserveren is voor de veerboot niet nodig.
  • Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt zien op Gozo? Bekijk de top 10 bezienswaardigheden Gozo.
  • Bekijk alle handige informatie en tips voor het plannen van je vakantie op Gozo.
  • Bekijk ook de 5 mooiste dorpjes op Malta.

Bewaar op Pinterest

De mooiste dorpjes op Gozo, bekijk de tips

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Laat een reactie achter