Paraplu festival in Zabbar

Zabbar, Malta: Paraplu festival (foto met dank aan Maltatina.com) | Malta & Gozo

Ga je deze zomer op vakantie naar Malta? Dan moet je zeker een ochtend of middag richting Zabbar, want net als vorig jaar hangen er weer meer dan duizend parapluutjes boven de Triq il-Kbira in Zabbar. Zo’n vrolijk gezicht. Lees meer over het paraplu festival in Malta en bezoek Zabbar.

Vorig jaar en nu ook dit jaar is de Triq il-Kbira in Zabbar getooid met parapluutjes. Sterker nog, het is een heus paraplu festival. Twee locale bands van Zabbar traden altijd al op mijn grote paraplu’s en nadat zij de beroemde umbrella street in Agueda in Portugal hadden gezien, kwamen ze met het idee om ook een paraplu festival op Malta te organiseren.

Paraplu festival Malta, Zabbar | Malta & Gozo

Paraplu festival Malta, Zabbar | Malta & Gozo

Paraplu festival Malta, Zabbar (foto met dank aan: 89.7 Bay) | Malta & Gozo

Het eerste paraplu festival in Malta: Zabbar

In 2018 werd het eerste paraplu festival Zabbar georganiseerd, als onderdeel van het Crossroads @ Zabbar festival. En zoals verwacht werd het een dikke hit, vooral op social media. Helaas zat het weer niet mee en waren de meeste paraplu’s na drie weken helemaal kapot gewaaid.

Dit jaar is het festival weer terug in Zabbar en als het weer het toelaat, blijven de parapluutjes tot en met ongeveer half augustus hangen. Er is dit jaar gekozen voor stevigere paraplu’s en deze dragen dit jaar ook het wapen van de stad. De paraplu’s hangen in de Triq il-Kbira. Dit is van oudsher de centrale straat van Zabbar en het is ook één van de oudste straten van het stadje. De straat staat boordevol typische Maltese huizen en appartementen, je kunt er heel goed de mooie balkons bewonderen waar Malta zo beroemd om is.

Paraplu festival Zabbar, Malta | Malta & Gozo

Zien en doen in Zabbar

Als je dan toch in Zabbar bent om het paraplu festival te fotograferen en op je social media te plaatsen, kun je misschien meteen een paar andere bezienswaardigheden meepakken. Zabbar ligt in het zuiden van Malta, als je van Valletta richting Marsaxlokk rijdt. Hoewel het stadje zeker niet klein is, heeft het verder niet heel veel bezienswaardigheden. Je kunt in ieder geval de Parish Church of Our Lady of Graces bekijken. Deze stamt uit de 17de eeuw. Loop er even naar binnen om het mooie altaarstuk te bekijken.

En je kunt nog even langs het Zabbar Sanctuary Museum, één van de leukste musea op Malta. Je komt in het museum bijna alles te weten over het leven vroeger in Zabbar en daarme krijg je ook een goede kijk in de geschiedenis van Malta. Daarnaast kun je er een tentoonstelling bekijken over de vliegramp van 1975, toen een bommenwerper van de RAF in het dorp neerstortte. De vijf bemanningsleden overleefden de crash niet. Eén inwoonster van Zabbar kwam om, tientallen mensen raakten gewond en honderden gebouwen raakten beschadigd.

Paraplu festival Zabbar, Malta | Malta & Gozo

Zabbar, Malta: hoe kom je er?

De bussen op Malta rijden vaak en op tijd. En ook in Zabbar kun je goed komen met de bus. Vanuit Valletta neem je bus 90. Je kunt natuurlijk ook met je huurauto naar Zabbar.

Ga je het deze zomer niet redden om het paraplu festival in Zabbar, Malta, mee te maken? Kij dan op #zabbarmalta op Instagram om de mooiste plaatjes voorbij te zien komen.

Plan je vakantie op Malta en Gozo

Bewaar op Pinterest

Paraplu festival Zabbar, Malta | Malta & Gozo

Foto’s in dit artikel met dank aan: Ghaqda Madonna tal-Grazzja Banda San Mikiel Zabbar AD 1883, Societa’ Filarmonica Maria Mater Gratiae Zabbar A.D. 1883, Local Council of Zabbar en Grupp Armar Zabbar AD 1988.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven