Gozo Malta

Pasen op Malta

Pasen op Malta: dit kun je verwachten op Malta met Pasen

Ben je met Pasen op Malta? Of de week voorafgaand aan Pasen? Dat is behoorlijk bijzonder op Malta. Bekijk wat je allemaal kunt verwachten en doe mee aan de Paastradities van Malta. 

Malta is een erg katholiek land. Het werd eeuwenland door de Knights of St. John geleid (zoals je wel kon lezen in het artikel met feitjes over Malta) en dat heeft zijn sporen nagelaten. Pasen, en de heilige week, is bijzonder op Malta. Voor de Maltezen is Pasen net zo belangrijk als Kerstmis, maar net even wat minder feestelijk. De meeste inwoners zijn maanden bezig met de voorbereidingen voor Pasen. Ben je in die periode op Malta? Stort je dan vol overgave in de Paastradities van het land.

Pasen op Malta

Processies

Vanaf Palmzondag tot aan Pasen worden er op Malta veel processies gehouden. Dit wordt al sinds de 16de eeuw gedaan en de processies zijn erg belangrijk voor de inwoners van het land. Op Goede Vrijdag zijn er processies in elke dorp en in elke stad op het eiland. Dit zijn vaak processies die De Passie van Christus nabootsen, vaak begeleid door stemmige bands, en mensen nemen dit serieus. Er wordt van je verwacht dat je niet luid praat of telefoneert. Op Pasen wordt de herijzenis van Jezus gevierd tijdens de processies en dit is een vrolijkere bedoening.

Pasen op Malta: processies

Het lijden van Christus

Maltezen zijn een diepgelovig volkje en rond Pasen wordt her en der op het eiland de kruisiging nagedaan of lijden mensen, zoals Christus ook heeft geleden. Misschien heb je dit soort beelden weleens gezien van de Filipijnen of in Zuid-Amerikaanse landen, maar het wordt dus ook op Malta gedaan.

Overal grote heiligenbeelden

De kerken van Malta staan vol met imposante heiligenbeelden en op Goede Vrijfag dragen 6 tot 10 mannen de beelden in een processie. Het wordt als een eer gezien om de beelden te mogen dragen. In de meeste processies worden zo’n 8 beelden gedragen, maar in de processies van de dorpen Qormi en Zejtun zijn het er 12.

Heiligenbeelden op Malta met Pasen

Lekkernijen met Pasen

Dan even wat vrolijkers: eten! Want Pasen wordt op Malta uitgebreid gevierd en daar hoord eten bij. Traditionele kruisbroodjes zijn overal verkrijgbaar, net als figolli. Dit zijn rijk gedecoreerde koekjes die je zelf koopt of elkaar cadeau geeft. Ook kwarezimal horen erbij. Dit zijn broodjes die ook tijdens de vastenperiode gegeten mogen worden en ze zijn vegan, want er zit geen boter of melk in. Natuurlijk eten ook Maltezen paaseieren en op Paaszondag eten ze vaak één heel groot chocolade ei.

De paaslunch

Op zondagochtend gaan alle Maltezen naar de mis. Maar daarna is het tijd voor de meest belangrijke maaltijd van de feestdag, de Paaslunch. Qua feestelijkheid en hoeveelheid kun je hierbij een beetje aan kerstmis denken. Voorgerechten, tussengerechten, verschillende hoofdgerechten en toetjes. Alles komt voorbij. En daarna is het natuurlijk tijd voor een uitgebreide siësta. Ben je met Pasen op Malta en wil je ook genieten van een uitgebreide lunch? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Corinthia Palace Hotel & Spa in San Anton, Bacchus in Mdina of Zeri’s in St. Julian. Natuurlijk moet je voor de Paaslunch wel even reserveren.

Eten en drinken met Pasen op Malta: Figolli

Naar Gozo met Pasen

Pasen op Gozo is ook bijzonder om mee te maken. Je kunt min of meer dezelfde processies en festiviteiten als op Malta verwachten. Maar op verschillende plekken op Gozo wordt bijvoorbeeld het Laatste Avondmaal nagespeeld, maar ook de kruisiging. Best heftig. Anderszijds is Gozo de plek waar de iets minder gelovige Maltezen naartoe gaan om van een aantal welverdiende vrije dagen te genieten. Niet zo gek natuurlijk, want Gozo is hét eiland om lekker te relazen. Lees ook:

Plan je vakantie Malta

Bewaar op Pinterest!

Pasen op Malta, bekijk alle festiviteiten

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Laat een reactie achter