Rabat, Malta: tips en bezienswaardigheden

Rabat en Mdina worden vaak in één adem genoemd, terwijl Rabat toch een eigen dorpje is dat los staat van Mdina. Hoewel het er door de jaren heen wel tegenaan gegroeid is. Het dorpje heeft een heel eigen identiteit en zulke bijzonder bezienswaardigheden dat je het tijdens je vakantie op Malta niet mag missen. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Rabat, Malta. 

Plan je bezoek aan Rabat, Malta

  • Je vliegt naar Malta vanaf Schiphol, Eindhoven Airport of Brussel International Airport, bijvoorbeeld met Ryanair of Air Malta. In ongeveer drie uur vlieg je naar Malta. Vergelijk vliegtickets Malta en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn een aantal verrassend leuke, kleinschalige hotels in Rabat. Hieronder vind je de aanraders.
  • Met een huurauto rijd je heel gemakkelijk naar Rabat, parkeren kan net buiten de stad, maar je kunt ook heel gemakkelijk met de bus naar Rabat. De bussen op Malta rijden regelmatig en op tijd en een kaartje is helemaal niet duur.
  • Benieuwd naar de verhalen van de stad? Ga dan mee met een stadswandeling.

Hotels in Rabat

MYN in Rabat

Foto met dank aan MYN

Het binnenland van Malta is best bijzonder. De meeste toeristen komen er alleen overdag, dus dan is het juist leuk om hier te overnachten. Want ’s avonds is de sfeer totaal anders en zit je vooral tussen de lokale bevolking. Heel leuk. MYN is een heerlijk boetiekhotel, gevestigd in een prachtig pand op een goede locatie. De kamers zijn ontzettend comfortabel en heel fijn ingericht. Ze hebben ook mooie mozaïekvloeren. Op het daktteras is het lekker bijkomen met een drankje.

Point de Vue Gesthouse

Foto met dank aan Point de Vue Gesthouse

Het Point de Vue Guesthouse ligt net buiten de stadspoort, maar wel heel centraal. De bushalte is vlakbij, dus een huurauto heb je niet per se nodig. De kamers zijn dik in orde. Schoon, comfortabel en ruim. Met originele elementen, traditionele kleuren en met prachtige tegelvloeren op sommige kamers. Vanuit je kamer heb je een prachtig uitzicht over de regio.

Over Rabat

Rabat, Malta: 5x doen in Rabat, Malta

Rabat is zonder meer één van de mooiste dorpjes op Malta. Bovendien speelde het een bijzonder grote rol in de geschiedenis van Malta en ligt er een bijzonder stuk historie in het dorpje. Ooit maakte het namelijk deel uit van de Romeinse stad Melita, waarvan de opgravingen nog altijd te bewonderen zijn. Na de val van het Romeinse rijk bouwden Fransicanen, Dominikanen en Augusianen er hun kerken en kloosters, want van Rabat een belangrijke, religeuze plek maakt. Vandaag de dag kun je dan ook niet om de archeologische hoogtepunten van het stadje heen.

Wat te doen in Rabat, Malta

St Paul’s Church

Rabat, Malta: St Paul's Church

De opvallende kerk in Rabat, Malta, staat er sinds 1675. Ernaast vind je een trapje dat leidt tot de Grot van St. Paulus. De apostel zou hier hebben gepredikt, nadat hij was aangespoeld op Malta. De Knights of St. John voegden er het beeld van St. Paulus aan toe. Overdag kan het best druk zijn, dus kijk even of je de kerk ’s ochtends of aan het einde van de middag kunt bezoeken.

St Paul’s Catacomben

Rabat, Malta: St Paul's Catacomben

Echt doen in Rabat Malta: een bezoekje brengen aan de St. Pauls Catacomben. Deze vallen echt onder de meest bijzondere bezienswaardigheden in Malta. De catacomben dateren uit de 3de eeuw en hier werden 500 jaar lang mensen begraven van verschillende geloofsovertuigingen. Bij de ingang pak je een audioguide mee en wandel je zo’n drie kwartier tot een uur door aan labyrint van graven en tombes die zijn uitgehakt in de rotsen. Je kunt sommige tombes in wandelen, heel interessant.

St. Agatha’s crypte en catacomben

Rabat, Malta: St. Agatha's crypte en catacomben

Dit zijn misschien wel de meest interessante bezienswaardigheden in Rabat, Malta. Volgens de overlevering hield St. Agatha zich hier schuil toen zijn uit Sicilië vluchtte. In de, zeer goed bewaard gebleven, catacomben staat het kleurrijke altaar met frescoes uit de 12de tot de 15de eeuw. Je kunt hier alleen naar binnen met een rondleiding. Loop ook even naar binnen bij het aangrenzende museumpje. Het ziet er een beetje gedateerd uit, maar bevat heel bijzondere kunstschatten, zoals Romeinse en Egyptische stukken.

Malta Aviation Museum

Rabat, Malta: Malta Aviation Museum

Malta maakte tijdenlang deel uit van het Britse rijk en was van ongekend belang in zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Het Malta Aviation Museum ligt dan ook op de plek waar vroeger de RAF gestationeerd was op Malta. Een heel bijzondere plek om historische vliegtuigen te bewonderen. Je kunt een Spitfire Mk IX en Hawker Hurricane IIa bewonderen die tientallen jaren op de bodem van de zee hebben gelegen. Andere prachtige oude vliegtuigen zijn een De Havilland Vampire T11 en Fiat G91R. Het Malta Aviation Museum ligt net even buiten Rabat, maar is het omrijden waard.

Domus Romana

Rabat, Malta: Domus Romana

Op deze plek in Malta was ooit de Romeinse stad Melita te vinden en Domus Romana is wat er vandaag de dag, vlakbij Rabat, nog van over is. De Domus Romana was een villa en laat nu nog alyijd goed zien hoe de Romeinse aristocratie leefde. De overblijfselen van de villa werden per ongeluk gevonden in 1881. Hoewel er weinig meer over is van de villa zelf, maar er zijn nog genoeg prachtige mozaïeken en gebruiksvoorwerpen bewaard gebleven, zodat alsnog een goed beeld geschetst kan worden van hoe de villa eruit moet hebben gezien. In het museum leer je meer over de geschiedenis van het complex en het leven dat het gezin, dat er moet hebben gewoond, hier heeft geleefd.

Mdina

Mdina, Malta

Zoals gezegd zijn Mdina en Rabat tegen elkaar aangegroeid. Deze twee plekken worden vaak samen bezocht en dat is helemaal logisch. Mdina ligt prachtig en dramatisch bovenop een heuvel, op het hoogste punt van Malta. Logisch dat het door de eeuwen heen een populaire plek was om een nederzetting te creëren, want vanaf die plek kon je zo goed als het hele eiland overzien en dus vijanden aan zien komen. Omdat zoveel volgeren Mdina als basis hebben gebruikt, en de stad zo stevig ommuurd is, heeft de stad een wat mysterieus karakter. En dat is nog steeds goed merkbaar als je door de honingkleurige straten van Mdina loopt. De pleinen en huisjes met kleurige balkons zijn schitterend en er zijn genoeg leuke bezienswaardigheden. Bekijk de tips over Mdina.

Restaurants in Rabat

Parruċċan Confectionery

Restaurants Rabat, Parruċċan Confectionery

Parruċċan Confectionery vind je aan 3 Triq San in Rabat en als je van zoetigheid houdt, moet je er simpelweg even langs. Al was het alleen maar om van de prachtige vintage etalage te genieten. Je koopt er de lekkerste Maltese zoetigheden, zoals nougat en vijgenbroodjes.

Ta’Doni

Foto met dank aan Ta’Doni

Ta’Doni is een perfecte plek voor het ontbijt, de lunch of de borrel. Je bestelt hier fijne omelets, of flinke dikbelegde Maltese sandwiches. Maar er om er aan het einde van de middag even te gaan zitten met een goed glas Maltese wijn of craft beer, is ook een aanrader. Je bestelt bij Ta’Doni namelijk gewelidge borrelplanken, bijna te lekker om te delen.

Il-Veduta

Foto met dank aan Il-Veduta

Il-Veduta betekent ‘het uitzicht’ in het Maltees en dat is wel de perfecte benaming voor dit restaurant. Het ligt vlakbij de ingang naar Mdina en is een ontzettend populair restaurant, zowel bij bezoekers als bij de lokale bevolking. Vanaf het dakterras heb je inderdaad een geweldig uitzicht over de omgeving. Je eet hier geweldige pizza en pasta’s, maar ook de burgers en visgerechten zijn de moeite waard. Dus bemachtig een tafeltje, bestel een mooi glas wijn of een cocktail en geniet van al dat moois.

Rabat Malta
Bewaar op Pinterest

Rabat, Malta: de leukste dingen om te doen in Rabat, Malta | Malta & Gozo

Meer mooie plekken op Malta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven