Gozo Malta

Het UNESCO werelderfgoed van Malta

Malta: UNESCO Werelderfgoed: Ggantija Temples | Malta & Gozo

Malta lijkt op het eerste gezicht een typische bestemming voor een zonvakantie. En dat is het natuurlijk ook wel, met zo veel zonuren, fijne stranden, goede beach clubs en fijne hotels en resorts met grote zwembaden. Maar Malta is ook een perfecte vakantiebestemming als je van geschiedenis en cultuur houdt. Wist je Malta, dat ongeveer zo groot is als Texel, behoorlijk goed vertegenwoordigd is op de UNESCO Werelderfgoed lijst? Ontdek dit erfgoed tijdens je vakantie op Malta.

Officieel staan er 3 grote bezienswaardigheden op Malta op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Valletta, de megalitische tempels op Malta en het Hal Salflieni Hypogeum. Maar goed, die megalitische tempels… dat zijn er nogal wat en dus kun je tijdens je vakantie op Malta behoorlijk wat UNESCO werelderfgoed van je lijstje strepen.

Lees ook het artikel: Een dag cultuur snuiven op Malta

UNESCO Werelderfgoed Malta: Valletta | Malta & Gozo

UNESCO Werelderfgoed Malta: Valletta | Malta & Gozo

7x UNESCO Werelderfgoed Malta

Valletta: culturele, bruisende hotspot

Als je op de veerboot vanaf Sliema Valletta voor je op ziet doemen of als je door de straten van de hoofdstad van Malta loopt, weet je meteen dat de kleinste hoofdstad van Europa echt wel groots is. Valletta werd in de 16de eeuw speciaal uit de grond gestampt om belegeraars tegen te houden. Een eeuw later beleefde de stad haar bloeitijd wat ook wel te zien is aan alle bijzondere barokke gebouwen. Valletta is zonder twijfel een kleurrijke stad, je hoeft niets te betalen om de vele kleurrijke balkons en vintage etalages te aanschouwen. Maar Valletta heeft ook mooie musea en heel fijne restaurants.

Bekijk de mooiste bezienswaardigheden en beste restaurants van Valletta

Ġgantija Tempels

De megalitische tempels van Malta staan in hun geheel op de UNESCO Werelderfgoed lijst, maar zijn verspreid over zowel Malta als Gozo. Daarom staan in dit artikel de megalitische tempels op Malta afzonderlijk beschreven. De megalitische tempels van Malta zijn ontzettend bijzonder en behoren tot de oudste overblijfselen in Europa. Sommige tempels dateren namelijk al van 5000 voor Christus.

UNESCO Werelderfgoed Malta: Ggantija Tempels Gozo | Malta & Gozo

De Ġgantija Tempels liggen op Gozo en zijn adembenemend. Vanaf het tempelcomplex heb je trouwens een prachtig uitzicht over het zuiden van Gozo. De naam betekent Reuzin en het is dus niet zo gek dat deze tempels de grootste zijn die op de Maltese eilanden staan. Er is een goed bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de tempels en de bijzondere vondsten die er zijn gedaan.

Ħaġar Qim en Mnajdra

De megalitische tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra behoren tot de bekendste tempels op Malta. Je kunt een uitstapje naar deze tempels goed combineren met een bezoek aan de Blue Grotto. Omdat de tempels zo dichtbij zee staan, zijn ze overkapt met enorme tentdoeken om ze zo nog een beetje tegen de elementen te beschermen.

UNESCO Werelderfgoed Malta: Hagar Qim | Malta & Gozo

Ħaġar Qim is de eerste tempel die je tegenkomt vanaf het bezoekerscentrum en de entree ervan is zo goed als gerestaureerd, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het er duizenden jaren geleden uit zag. In de verschillende ruimtes kun je bijvoorbeeld altaren zien met plantenmotieven. De ‘dikke dames’ figuren, die je in het Archeologisch Museum in Valletta kunt bewonderen, werden hier ook gevonden.

Mnajdra ligt 700 meter verderop en is groter en gedetailleerder. De drie tempels die samen Mnajdra vormen zijn gebouwd tussen 3600 en 3000 voor Christus.

Vergeet ook niet om een kleine wandeling rond het tempelcomplex te maken om te genieten van prachtig uitzicht over zee. In het bezoekerscentrum kunnen kinderen hun eigen tempels van blokken bouwen.

Tarxien

De tempels van Tarxien liggen nogal verstopt, gewoon midden in een woonwijk. De tempels, die tussen 3600 en 2500 voor Christus werden gebouwd, waren goed verscholen en kwamen pas tevoorschijn in 1914. De tempels bestaan uit vier verschillende delen en op veel blokken en stenen zie je nog duidelijk afbeeldinnen van spiralen en dieren.

Malta UNESCO Werelderfgoed: Tarxien Tempels | Malta & Gozo

Borġ in-Nadur

De prehistorische tempels Borġ in-Nadur liggen uniek tussen twee valleien, met uitzicht op zee. In de jaren ’20 groef archeologe Margaret Murray deze tempels uit en kwam zo meer te weten over het prehistorisch leven op Malta, waar tot die tijd nog maar weinig bekend over was. Interessant: er komen hier nog steeds overblijfselen uit de grond waar wetenschapers zich het hoofd over breken. Een bijzondere plek om op Malta te ontdekken.

UNESCO Werelderfgoed Malta: Borg in Nadur | Malta & Gozo

Ta’ Ħaġrat

Ta’ Ħaġrat ligt middenin het dorpje Mġarr, in het noordwesten van Malta en is een stuk kleiner dan de andere megalitische tempels op Malta. De tempels werden tussen 3600 en 3200 voor Christus gebouwd en kwamen in 1923 tijdens opgravingen tevoorschijn.

De entree en façade zijn adembenemend en bieden toegang tot drie grote ruimtes. Bijzonder is dat in deze tempels ook keramiek is gevonden, wat bewijst dat de tempels ook nog later werden gebruikt, omdat in de bronstijd nog geen keramiek werd gemaakt.

UNESCO Werelderfgoed Malta: Ta Hagrat tempels | Malta & Gozo

Hal Salflieni Hypogeum

De bouwvakkers die in 1902 op de ondergrondse begraafplaats uit ongeveer 2500 voor Christus stuitten, moeten toch even vreemd hebben opgekeken. Het Hal Saflieni Hypogeum bestaat namelijk uit een serie ondergrondse grafkamers, verdeeld over maar liefst drie verdiepingen. Er was plaats voor ongeveer 7000 doden. Het hele complex is gebouwd met hele simpele gereedschappen en de schilderingen op de muur zijn gewoon met oker gemaakt. De bekende ‘slapende dame’ die in het Archeologisch Museum in Valletta te zien is, werd hier gevonden. Omdat het hypogeum heel kwetsbaar is mag er maar een bepaald aantal bezoekers per dag naar binnen. Van te voren online je ticket kopen is dan ook een must. Grijp je ernaast, niet getreurd: de Tarxien Tempels liggen om de hoek en daar kun je altijd naar binnen.

UNESCO Werelderfgoed Malta: Hal Salflieni Hypogeum | Malta & Gozo

Het UNESCO werelderfgoed op Malta ontdekken

  • Wil je de megalitische tempels op Malta ontdekken? Dan kun je bijvoorbeeld mee met de Hop on hop off bus. Maar met een huurauto gaat het vlotter. Lees de tips over een auto huren op Malta.
  • Vanaf elke plek op Malta kun je met de bus naar Valletta reizen. Vanuit Sliema of The Three Cities ben je er het snelst met de vereboot.
  • Bekijk alle tips om een vakantie op Malta te plannen.

Bewaar op Pinterest!

Malta: 7x UNESCO Werelderfgoed op Malta | Malta & Gozo

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Laat een reactie achter