Malta

Zien op Malta: Blue Grotto

Zien op Malta: Blue Grotto | Malta & Gozo

Malta staat natuurlijk bekend om haar mooie kustlijnen en bijzondere rotsformaties. Een boottochtje maken als je op vakantie naar Malta gaat, is dan ook een aanrader. Eén van de mooiste rotsige kustlijnen kun je zien bij de Blue Grotto. Die moet je absoluut gezien hebben op Malta.

De Blue Grotto, in het Maltees Taħt il-Ħnejja, vind je vlakbij het plaatsje Wied iz-Zurrieq. De Blue Grotto is een natuurlijke rotsformatie en is ontstaan door stroming en golfslag. Door de eeuwen heen hebben de elementen een zevental natuurlijke grotten geslagen en als de zon op het water valt, licht dit felblauw op. Een plaatje. Het diepste punt van de Blue Grotto heet de Bell Tower Cavern en ligt op 26 meter diepte.

Zien op Malta: Blue Grotto | Malta & Gozo

Boottochtje naar de Blue Grotto

Als je de grotten wilt bekijken kun je naar de opstapplaats van de bootjes lopen bij Wied iz-Zurrieq . Daar dobberen de traditionele vissersbootjes, de Luzzu en Frejgatini, van de Il-Blue Grotto Boat Service vrolijk wachtend op passagiers. Je kunt voor zo’n €8 een tochtje maken. Als de zee war ruiger is, moet je soms een zwemvest aan, kinderen moeten altijd een zwemvest aan. Maar echt heel gevaarlijk wordt et nooit. Het leuke aan de kleine vissersbootjes is dat je echt de Blue Grotto in kunt varen en de schitterende blauwe weerspiegeling in het water goed van dichtbij kunt zien.

Top bezienswaardigheden op Malta: Blue Grottto | Malta & Gozo

Malta, Blue Grotto. Bekijk alle tips over Blue Grotto | Malta & Gozo

Snorkelen en duiken bij de Blue Grotto

Omdat er zo veel bootjes bij en in de Blue Grotto varen is duiken en snorkelen in het grottenstelsel niet toegestaan. Vroeger gebeurde het nog weleens dat een schipper van de vissersbootjes het oogluikend toestond, maar dat leverde toch te veel gevaarlijke situaties op. Dat gezegd hebbende is Wied iz-Żurrieq, het plaatsje waar de bootjes vandaan vertrekken, één van de populairste plekken op Malta om te duiken en snorkelen. Het water is diep, helder en prachtig blauw en aangezien de kust erg rotsig is, valt er genoeg te bekijken.

Duiken en snorkelen op Malta, duiken en snorkelen bij Wied iż-Żurrieq en Blue Grotto | Malta & Gozo

Ga je mee met een duikexcursie, dan duik je meestal naar één van de bekenste plekken van de Middellandse zee, het wrack van de Um El Faroud. Deze tanker zonk in 1998 na een explosie en ligt nu op zo’n 35 meter diepte. In en rond het wrak kun je ontzettend veel vissen spotten.

Een andere mooie plek om te duiken ligt ook vlakbij Wied iż-Żurrieq, het oostelijk rif. Dt ligt zo’n 350 meter bij lang vandaan en is een goede plek om scholen barracuda’s, inktvissen, monnikvissen en kardinaalbaarzen.

Bekijk de mooiste plekken om te duiken en snorkelen op Malta

Blue Grotto: hoe kom je er?

  • Met een huurauto kom je het gemakkelijkst bij Wied iż-Żurrieq, vanwaar je zo naar het haventje loopt waar je met een bootje mee kunt. Er is, vlakbij de haven een groot restaurant waar eej groot parkeerterrein is.
  • Vanuit St. Julian’s, Paceville, Sliema en Gzira kun je met bussen 13, 14, 15 en 16 naar Valletta, waar je met bus 74 naar Wied iż-Żurrieq kunt. Bekijk de vertrektijden.
  • Als je meer op één dag wilt bekijken, en dat kan gerust, dan is het een goed idee om een ticket voor de Hop on Hop off bus te bestellen. Deze komt ook langs Blue Grotto en je kunt bij één van de nabije stops nog meer mooie highlights op Malta bekijken.
  • Weinig tijd, maar toch Blue Grotto bezoeken? Dan kun je in één excursie Blue Grotte en Marsaxlokk (één van de mooiste dorpjes van Malta) bezieken.

Plan je vakantie naar Malta

Bewaar op Pinterest

Doen en zien op Malta: Blue Grotto, alle tips over Blue Grotto | Malta en Gozo

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Laat een reactie achter